Västerviks speedwayklubb kan straffas för att ha haft för mycket publik. Arkivbild.
Västerviks speedwayklubb kan straffas för att ha haft för mycket publik. Arkivbild. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Följde inte publikreglerna – riskerar straff

Västerviks elitserielag i speedway har brutit mot coronareglerna vad gäller publik och riskerar att straffas för det. Klubben tillät cirka 250 restauranggäster under tisdagens match mot Vetlanda.

ANNONS

– Konsekvensen skulle kunna bli att det handlar om brott mot ordningslagen, säger Andreas Nilsson, handläggare hos Polisen i Region Syd, till SVT.

Det är inte tillåtet med fler än 50 åskådare vid idrottsevenemang. Däremot är det tillåtet för restauranger att ha hur många gäster som helst om gästerna håller avstånd.

En restaurangverksamhet i samband med ett idrottsevenemang räknas dock inte som restaurang utan som att det tillhör evenemanget, om restaurangen inte också har daglig verksamhet.

– Jaha, ja det är ingenting som jag känner till. Det är lite luddigt, säger speedwayklubbens ordförande Seimour Östervall till SVT.

– Vårt avtal löper sedan flera år tillbaka så det låter mycket märkligt när Miljö och hälsa (Västerviks kommun, reds anm) har varit här och gått igenom allting och vi har corona-anpassat och allting.

ANNONS

Om Västervik polisanmäls riskerar man att straffas med böter eller fängelse i högst ett halvår, enligt Andreas Nilsson, handläggare hos Polisen i Region Syd, som SVT pratat med.

ANNONS