Extra polis kallas in till tävlingarna i Holmenkollen på grund av klimataktivister

Extra polis kallas in när världscupen i Holmenkollen ska avgöras. Det finns en oro att klimataktivister ska beträda skidspåret.
– Det går fort där ute. Det är farligt för både oss och dem, säger Frida Karlsson till Sportbladet.

ANNONS
|

I söndags tog sig klimataktivister in på banan när Vasaloppet skulle avgöras. I helgen är det femmilen i Holmenkollen, och då är arrangören, samt åkarna oroliga att något liknande ska hända.

– Man märker att det blir tätare och tätare (mellan demonstrationer i spåret). Jag tycker det är obehagligt. Det blir en fara för oss som tävlar och förstör dessutom. Det kan bli väldigt förödande. Folk kan bli skadade. Vi har inte mycket skydd på oss, säger skidåkaren Sofia Henriksson.

Frida Karlsson håller med sin landslagskollega.

– Det går fort där ute. Det är farligt för både oss och dem. Jag har all respekt för deras engagemang kring klimatet, men jag tycker inte det här är rätt sätt att göra det på, säger hon till Sportbladet.

ANNONS

Arrangören: ”Därför sätter vi in extra polis”

Just de norska skidtävlingarna har varit särskilt utsatta av diverse demonstrationer genom åren, och under helgen väntas det bli folkfest när världscupen kommer till Norges skidmecka. Nu kallas extra polis in till tävlingarna.

– Vi har lagt märke till en ökande tendens av aktivism i samband med idrottsarrangemang. Senast under Vasaloppet, säger Stefan Marx, chef för Holmenkollen Ski festival, till TV2 Norge.

Han tillägger:

– Därför sätter vi in extra polis i år för att stärka säkerheten för åkarna och publiken.

Damernas femmil startar 10.30 under lördagen.

Herrarnas femmil startar 10.30 på söndag.

TV6/Viaplay sänder loppen.

LÄS MER:Anja Pärson om uppropet #GeFanIMinKropp

LÄS MER:Charlotte Kalla om egoism, klimatet och att vara mamma

LÄS MER:Charlotte Kalla om kyssen från Peter Settman: ”Förkastligt”

ANNONS