Caroline Seger är tillbaka i Rosengård.
Caroline Seger är tillbaka i Rosengård.

Experterna välkomnar hemvändarna

Kosovare Asllani gör som Lotta Schelin och Caroline Seger – flyttar hem. Damallsvenskan fylls av landslagsstjärnor, något som välkomnas av experterna.

ANNONS
|

Efter OS-silvret förra sommaren flyttade Lotta Schelin hem till Sverige, Rosengård och damallsvenskan. I onsdags gjorde Caroline Seger samma sak. Och på torsdagen blev det klart att Kosovare Asllani förstärker Linköping.

Samtidigt som flera utländska stjärnor valt att lämna den svenska ligan väljer de blågula profilerna att ta motsatt väg.

Det betyder mycket, på flera plan, enligt TV4-experten Hanna Marklund. Både för spelet i sig, och för uppmärksamheten kring serien.

"Intresset ökar"

- Intresset för damallsvenskan ökar, publiken ökar och hajpen blir större, säger hon och fortsätter:

ANNONS

- Spelarna kommer hem med erfarenhet som de kan dela med sig av. Om hur man tränar utomlands, till exempel. Jag tycker att det är jättepositivt att de väljer att flytta hem. Statusen på damallsvenskan ökar, kvaliteten blir bättre.

Marklund får medhåll av Radiosportens expert Johanna Frisk.

- Det är viktigt att profilerna väljer att flytta hem. Det är viktigt för yngre tjejer, så att de kan gå och titta på sina idoler. De kan bidra på många olika sätt, säger hon.

Topplagen drar ifrån?

Linköping och Rosengård, som gjort de spektakulära värvningarna, parkerar båda i toppen av damallsvenskan. Men varken Marklund eller Frisk ser något problem i att de redan starka lagen blir ännu starkare, samtidigt som lagen på undre halvan kanske kan få svårare att hävda sig.

- Jag tror inte att de här värvningarna gör någon större skillnad. Det har varit så här en längre stund, säger Johanna Frisk.

ANNONS

Hanna Marklund:

- Serien kanske kan bli mer ojämn. Men jag ser det ändå som något positivt att de här spelarna kommer tillbaka. Det är viktigt att topplagen kan vara med och konkurrera i Champions League.

TT

ANNONS