Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Experterna: De tar hem SM-guldet

Upplösningen av damallsvenskan är nära. Med fyra omgångar kvar leder Piteå serien på 39 poäng – men strax där bakom jagar Rosengård (36) och Göteborg (35). Här får två experter kommentera den svårtippade guldstriden – som Rosengård ändå tippas vinna.

ANNONS
|

Vad säger du om årets guldstrid?

Johan Rydén, journalist på Borås Tidning som driver en blogg om internationell damfotboll:

– I stort har ju hela damallsvenskan varit otroligt svårtippad och jämn och det är ju jätteöppet. Utifrån spelschemat vet jag inte om något lag har någon direkt fördel. Sen är det ju inte så många av spelarna som är med i guldstriden som vunnit SM-guld, jag tror att det är två till fyra i varje lag. Så det är inte många med guldrutin i den här guldstriden, vilket ger extra krydda.

Anette Börjesson, expert på Radiosporten:

– Piteå har ju varit det jämnaste laget under säsongen. De har varit med där uppe och anfört, tappat och anför nu igen. Rosengård har tappat en del spelare och har varit ojämna under säsongen. Göteborg har inte varit lika bra.

ANNONS

Vad talar för Piteå?

Johan Rydén:

– Att de haft en bra förmåga att vinna jämna matcher hela säsongen, de har verkligen den vanan att kämpa hem en seger. Sen är de otroligt bra på fasta situationer, och det är ju en trygghet att veta att man inte måste slå sju bra passningar för att få till ett mål utan det kan räcka med en frispark nästan på mittplan och sen skicka in en massa folk.

Anette Börjesson:

– Jag tror att Piteå är det tryggaste laget. De spelar och så blir det lite som det blir. Piteå har inget tryck på sig, men däremot har de nog en stor förhoppning om att vinna och att för första gången göra något stort. De har en massa spelare som nog är så jävla sugna, som inte har varit där förut. Kan de undvika guldfrossa och hantera anspänningen som det blir i toppen kan jag nog se Piteå vinna.

Vad talar för Rosengård?

Johan Rydén:

– Inget utav lagen har jättevana att vinna sett till spelartrupp, men Rosengård har som klubb och folk runt omkring ändå en större vinnarkultur som talar för dem. Men det kan ju å andra sidan bli en press också. Men jag tycker att de har störst potential, de har den högsta högstanivån. Sen att de varvar med Champions League talar väl lite emot dem.

ANNONS

Anette Börjesson:

– De har en stor rutin. Kanske kan de hantera de inbördes mötena (som väntar). På ett sätt talar det för Rosengård. Det har kanske varit lite för mycket "jojo" för Rosengård under säsongen, men ändå har de chansen.

Vad talar för Göteborg?

Johan Rydén:

– De är inte helt uträknade, men det ser ju tufft ut. Men med alla vändningar som varit i år så vågar man inte slå fast något, det räcker ju att Rosengård–Piteå spelar oavgjort samtidigt som Göteborg vinner sina matcher så är de ju med. Det är möjligen att de spelar utan den där riktiga pressen nu som talar för dem.

Anette Börjesson:

– Med de senaste matcherna känns det som att de är avhängda, vi får se om de klarar av att resa sig. Matchen mot Rosengård blir en nyckelmatch, men det kan redan vara avgjort. Det känns som att Göteborg redan är avpolletterade.

Vilka vinner SM-guld och när avgörs det?

Johan Rydén:

– Jag tippade Rosengård inför så jag får väl hålla fast vid det och nånstans har känslan hela tiden varit att de kommer vinna till slut. Men det är inget tips jag hade satt hus och hem på och jag skulle inte bli förvånad om Piteå tar det. Matchen Rosengård och Piteå tror jag blir helt avgörande. Det blir verkligen en spännande upplösning.

ANNONS

Anette Börjesson:

– Jag tror att det avgörs i sista omgången och att Rosengård vinner.

Fakta: Allsvenska toppstriden

Ställningen i den damallsvenska toppen:

1) Piteå, 18 matcher, 39 poäng, +11 i målskillnad.

2) Rosengård, 18, 36 poäng, +33.

3) Göteborg, 18 matcher, 35 poäng, +13 i målskillnad.

4) Kristianstad, 18, 32 poäng, +5.

5) Linköping, 18, 31 poäng, +19.

Återstående matcher:

Göteborg: 30/9 IFK Kalmar (hemma), 14/10 Växjö (borta), 20/10 Kristianstad (b), 27/10 Rosengård (h).

Piteå: 30/9 Linköping (h), 14/10 IFK Kalmar (b), 22/10 Rosengård (b), 27/10 Växjö (h).

Rosengård: 30/9 Vittsjö (b), 14/10 Hammarby (h), 22/10 Piteå (h), 27/10 Göteborg (b).

Kristianstad: 29/9 Hammarby (b), 14/10 Limhamn Bunkeflo (h), 20/10 Göteborg (h), 27/10 Linköping (b).

Linköping: 30/9 Piteå (b), 13/10 Eskilstuna (h), 23/10 Djurgården (b), 27/10 Kristianstad (h).

ANNONS