Caroline Seger förstärker Rosengård inför omstarten av damallsvenskan.
Caroline Seger förstärker Rosengård inför omstarten av damallsvenskan.

Experten tror på tajt guldstrid

ANNONS
|

Hösten – och med den kylan – må vara på väg in över Sverige. Men damallsvenskan känns hetare än på länge. Tacka storlagen för det.

Linköping bygger nytt

Tabellettan Linköping har under sommaren förstärkt laget med landslagsstjärnan Kosovare Asllani. 28-åringen kommer närmast från Manchester City och är tillbaka i Linköping efter en fem år lång utlandsvistelse för att hjälpa laget att försvara SM-guldet.

Vid sidan av Asllani har Linköping även värvat den norska talangen Frida Leonardsen Maanum, Hammarbys Anna Oskarsson och den danska landslagsspelaren Nicoline Sørensen. Samtidigt har Magdalena Eriksson och Jessica Samuelsson lämnat för nya utmaningar. Dessutom är viktiga försvarare skadade, och tränaren Kim Björkegren har ett digert jobb framför sig för att få ihop nybygget inför återstarten av serien efter EM-uppehållet. Något som kan fälla avgörandet i kampen om mästartiteln, enligt Radiosportens expert Johanna Frisk.

ANNONS

- Linköping har till stora delar ett nytt lag. Det ska bli spännande att se hur de klarar det, säger hon.

- Men de ser ut att vara fortsatt starka.

Viktigt att få fart på nyförvärven

Linköpings stora utmanare till guldet är, naturligtvis, Rosengård. Det skånska storlaget – som är fem poäng efter i tabellen – har också värvat. Rejält. För en vecka sedan blev Caroline Seger klar, och sedan tidigare har även danskan Simone Boye Sørensen, kanadensiskan Jenna Hellstrom, och isländska Glódís Perla Viggósdóttir hämtats in. Men precis som i Linköpings fall har även Rosengård tappat nyckelspelare. Emma Berglund har gått till Paris Saint-Germain och nederländska storstjärnan och EM-guldmedaljören Lieke Martens ska spela för Barcelona framöver.

- Rosengård har kommit tillbaka bra under säsongen, men nu måste de hantera sina tapp. Att Martens försvinner betyder väldigt mycket, säger Frisk.

ANNONS

Så vilket av de båda topplagen står egentligen bäst rustat inför hösten? Frisk håller Linköping som knapp favorit, men tror att kampen om guldet blir stenhård.

- Jag tror att det kommer handla mycket om hur nyförvärven kommer in i lagen. Hur snabbt de kommer in spelsystemet, till exempel, säger hon.

TT

Fakta: Damallsvenskan

Serien smygstartar i kväll efter EM-uppehållet, då Piteå tar emot Göteborg. På fredag möter Linköping Örebro på hemmaplan, och på lördag ställs Rosengård mot Eskilstuna.

Omgången i sin helhet:

17 augusti: Piteå–Göteborg

18 augusti: Linköping–Örebro, Limhamn Bunkeflo–Hammarby.

19 augusti: Kristianstad–Djurgården, Rosengård–Eskilstuna, Vittsjö–Kvarnsveden.

Tabelltoppen:

1) Linköping, 30 poäng, +17 i målskillnad.

2) Rosengård, 25 poäng, +22.

3) Eskilstuna, 20 poäng, +6.

4) Limhamn Bunkeflo, 16 poäng, -9.

ANNONS