Experten om förbjudna hjälmen: ”Ser ut som idioter”

En hjälm ska inte bara vara snabb, utan även skydda huvudet. Det menar Internationella cykelförbundet med sina nya förbud och utredningar.
– Jag tycker att det är bra. Man vill ju vinna för att man är bäst, inte för att man har bättre grejer, säger Eurosports expert Anders Adamson.

ANNONS
|

Internationella cykelförbundet (UCI) har satt ner foten när det kommer till tempo-hjälmar. Bland annat genom att införa ett förbud på företaget Specializeds TT5-hjälms ”huvudstrumpa”, som sitter på cyklistens haka för att minimera luftmotstånd.

– Jag tycker att det är bra. Man vill ju vinna för att man är bäst, inte för att man har bättre grejer, säger Eurosports expert Anders Adamson och fortsätter:

– Sen ser de ut som idioter också, det kan ju inte vara så roligt för dem, men går det fort så går det fort.

Motiveringen till förbudet är att UCI stävar efter att vända trenden med tempoloppens hjälmar, då de under de senaste åren ska ha varit mer fokuserade på prestanda än säkerhet.

ANNONS

– Jag tror att många som följer sporten tycker att det är bra att man begränsar det här. Vissa hjälmar kan ju skapas utan någon tanke på att den ska skydda cyklisten utan i stället ha fokus på att det ska vara aerodynamiskt och det är ju inte syftet med att ha en hjälm.

Inför etapploppen Paris-Nice och Tirreno–Adriatico förra veckan publicerade Visma-Lease a bike en bild på X på deras nya hjälmdesign som kom att bli omtalad i cykelvärlden, främst för att många tyckte att den var ful.

Kort efteråt presenterades det i ett pressmeddelande från UCI att denna hjälm var en av de som kommer att utredas i samband med förbudet för ”huvudstrumpan”.

”Alla ska tävla på lika villkor”

Utöver hur hjälmarna ser ut menar Adamson att förbudet är en viktig del i utvecklingen att cyklingen inte ska bli en materialsport. Han förklarar att förbuden kan verka hårda för de som inte är med i branschen men att det är långt ifrån första begränsningen som gjorts. Exempelvis finns det direktiv för hur långt cyklisternas strumpa får gå på benet.

– Vi som har hållit på hela livet med det här tycker att det är bra. Vi vill ju känna igen oss, att det är samma sport som vi höll på med när vi var unga. Så att det inte blir en helt ny sport, som det kan bli om man släpper allting helt fritt.

ANNONS

Enligt Adamsons teori kommer utredningarna sluta i tydliga direktiv på hur en tempo-hjälm ska få se ut.

– Det ska handla om kampen mellan cyklister i stället för kampen om att hitta material som är bättre än konkurrenterna. Jag tycker att alla ska tävla på lika villkor.

Internationella cykelförbundets nya direktiv

Förbud mot företaget Specialized’s TT5 helmet ”head sock” som träder i kraft 2 april 2024.

Hjälmar under utredning:

– Giro Sport Design (används av Visma-Lease a bike)

– Rudy Project Windgream HL 85 helmet (används av Bahrain Victorious)

– Poc Tempor helmet (används av flera lag)

Källa: uci.org

LÄS MER:Här är andra regeländringar i sportens värld som givit reaktioner

LÄS MER:Historiska beslutet: Ingen målgång i Paris

LÄS MER:Vann klassiska tävlingen – tog historisk trippel

ANNONS