Efter två jobbiga år var Göteborgsvarvet tillbaka under lördagen. Två år där loppet ställts in två gånger och där det dessutom riktats stor kritik mot organisationen runt loppet för att inte ha betalat tillbaka anmälningsavgifterna till löparna.
När Varvet efter alla om och men var tillbaka i ett inledningsvis regnigt och avslutningsvis soligt Göteborg var det både positiva och negativa känslor efteråt.
– En bra dag. För löparna har det varit en fantastisk upplevelse och det är riktigt kul att vi är i gång igen, säger evenemangschefen Erik Bergkvist i GP:s studio.
Positivt å ena sidan. Men lite negativt å andra sidan. Detta med anledning av att så pass många anmälda deltagare inte startade.
– Men sen är vi lite missnöjda med antalet startande så klart. Men ändå, vi är nära 25 000 personer som samlas på Göteborgs gator och som springer och det är fantastiskt efter en pandemi. Det är jättemycket folk ute på stan också som trotsade regnet. Så vi har ändå gjort något väldigt bra och känner att vi har mycket att bygga vidare på och kanske kan vi ta steg mot något riktigt bra framåt, säger han.
Vad tänker du kring antalet deltagare – är det en effekt av att det har varit uppskjutna starter?
– Absolut. Vi kan inte skylla på regnet. Det påverkar lite med vädret, det brukar alltid vara sol när vi har Göteborgsvarvet vilket kan locka tveksamma löpare. Men vi har en liten ryggsäck med oss in i det här som vi nog kommer att få jobba med ganska länge.
Kan nu börja blicka framåt
Med det stora Göteborgsvarvet avklarat kan ledningen nu börja blicka framåt mot nästa års tävling.
– Vi kommer utgå från det här, bygga vidare och vi tror att det är upplevelsen som lockar. Vi måste konkurrera med andra evenemang på ett helt annat sätt. Vi har varit lite av ett självspelande piano tidigare. Den analysen har organisationen gjort. Vi måste steppa upp ytterligare för att ge valuta för pengarna till löparna.
– Vi har ett bra samarbete med Göteborgs stad och alla vill ju ha det här evenemanget. Det är lite av en kulturinstitution i Göteborg. Vi kommer trycka ännu mer på stadsdelarna nästa år och få med Göteborgs alla delar. Vi har börjat det arbetet i år men kan göra mycket mer för att få ihop det. Vi tror på en utveckling som blir positiv, summerar Bergkvist.
”Sjukvården har nog aldrig haft mindre att göra”
Med Varvet till handlingarna kan även evenemangsläkare Claes Mangelus summera dagen.
Det låter så här:
– Jag känner lättnad. Det blev en folkfest, starten till trots. Det blev både mer folk och sol till slut. Dessutom var det bara en fjärdedel av antalet kollapser som vi brukar ha, säger han.
Mangelus var ett återkommande inslag i sändningen. Vid hans sista inhopp låg siffrorna på en sjättedel.
– Ja, det blev några fler på slutet. Det ökade något när solen kom fram, säger han.
Men sammanfattningsvis blev det ett lugnt varv, alltså.
– Det är tack vare temperaturen. Detta är det kallaste varv jag kommer ihåg. Det var till och med några som fick hypotermi, alltså att de blev för kalla. I vanliga fall brukar folk kollapsa av värmen, säger han.
Totalt var det fyra personer som fick föras till sjukhus, säger Mangelus och hänvisar till den senaste rapporten som kommit till honom, en halvtimme innan den sista löparen tog sig i mål.
– Sjukvården har nog aldrig haft mindre att göra i samband med ett Göteborgsvarv, säger Mangelus.
Var det mest dramatiska som inträffade?
– Det blev några kollapser, det ser alltid hemskt ut. Men de återhämtade sig efter lite vätska och vila. Det var några fotledsstukningar och det var en åskådare som föll och råkade ut för en armfraktur, säger Varvetläkaren.
LÄS MER:Klarade repet efter drama – blev sedan sista löpare in i mål
LÄS MER:Stor glädje efter historiska Göteborgsvarvet
LÄS MER:Familjen Skårbratt slog världsrekord under Göteborgsvarvet