Victor Öhling Norberg försvann redan i åttondelsfinalen, precis som Viktor Andersson och Erik Mobärg.
Victor Öhling Norberg försvann redan i åttondelsfinalen, precis som Viktor Andersson och Erik Mobärg.

"Ett snöpligt slut på den här OS-resan"

Alla drömmar och förhoppningar kolliderade våldsamt med verkligheten i en backe i Bokwang. Det var inte så här det var tänkt. Victor Öhling Norberg, Erik Mobärg och Viktor Andersson såg smått generade ut efter det svenska fiaskot.

ANNONS
|

De svenska skicrossherrarna målade upp bilden av sig själva som medaljkandidater i OS – och medierna hakade på.

Det var bara ett problem:

Ingen i trion visade tillnärmelsevis konkurrensduglig form. Redan seedningsomgången varslade om att ett misslyckande var på gång. Placeringarna där var 19–22–29. Kval är en sak, tävling en annan, men den här gången fanns inga extra växlar att lägga i.

Svenskarna blev rejält frånåkta.

"Förtvivlan och ledsamhet"

En efter en rasade de ur sina åttondelsfinaler – och tävlingen var över innan det roliga ens hunnit börja i Phoenix Snow Park.

ANNONS

Öhling Norberg tog motgången hårdast.

- De första tankarna är förtvivlan och ledsamhet. Väldigt, väldigt tråkigt.

- En annan känsla är att det är så otroligt skönt att det är över. Den här anspänningen som man har haft under månader innan, skönt att bli av med den. Men ändå tråkigt så in i helvete, säger han.

Som regerande världsmästare och tidigare vinnare av den totala världscupen kom han till Pyeongchang med medaljambitioner, trots en säsong han själv beskrivit som "skitdålig" och som kantats av ryggproblem och sjukdomar.

Utesluter inte ett OS till

I åttondelsfinalen hamnade han tidigt bakom kanadensaren Kevin Drury och fransmannen Arnaud Bovolenta, och kunde aldrig utmana på allvar.

- Bovolenta kom som ett skott bakifrån. Han kom väldigt bra och sedan visste jag att det skulle bli svårt att göra någonting här nere, eftersom farten var ganska mycket högre, säger Öhling Norberg, som inte utesluter att det kan bli en satsning mot OS i Peking 2022.

ANNONS

- Jag har inga tankar på att sluta.

För Viktor Andersson kom OS uppenbarligen för tidigt efter axel- och ryggskadorna han fick i samband med kraschen i världscupen på Idre Fjäll.

- En otroligt tråkig dag. Det är piss och skit allting. Ryggen ville inte riktigt vara med efter att jag blev omkörd. På slutet hade jag egentligen ingen chans. Det var bara att försöka stå på benen, säger Andersson.

Mobärg kraschade

För Erik Mobärg slutade OS med en krasch. Svensken kolliderade våldsamt med österrikaren Christoph Wahrstötter och medan Mobärg kunde resa sig och åka i mål som trea, åkte Wahrstötter genom skyddsnätet och blev liggande.

Mobärgs airbag i skyddsvästen löstes ut men han klarade sig utan skador.

- Det blev en jäkla smäll när den blåste upp, men annars är det lugnt.

ANNONS

Mentalt var han mer omtumlad.

- Det var inte vår dag, helt enkelt. Samtidigt är jag övertygad om att alla verkligen gjorde sitt bästa, säger OS-debutanten.

Förbundskaptenen Eric Iljans:

- Det här var inte vad vi hade hoppats på.

Ett misslyckande?

- Ja, det skulle jag säga.

Någon uppfattning om varför det gick som det gjorde?

- Nej, egentligen inte. Vi får sätta oss ned och komma fram till det. Det var misstag och det gick snabbare än vad vi hade räknat med.

ANNONS

Kanadensaren Brady Leman tog guldet i en händelserik final. Han vann duellen med världscupledaren Marc Bischofberger. Den OAR-klädde ryssen Sergej Ridzik gled in som bronsmedaljör efter en krasch med Kevin Drury.

Pyeongchang, TT:s utsände

ANNONS