Nederländernas Vivianne Miedema och Sveriges Nilla Fischer under OS-kvalmatchen i fotboll i Rotterdam förra våren. I en kommande EM-kvartsfinal kan de ställas mot varandra på nytt.
Nederländernas Vivianne Miedema och Sveriges Nilla Fischer under OS-kvalmatchen i fotboll i Rotterdam förra våren. I en kommande EM-kvartsfinal kan de ställas mot varandra på nytt.

Ett Nederländerna i medvind väntar Sverige

Tre raka segrar och fullsatta, orangefärgade läktare i varje match. På lördag ställs Sverige mot ett Nederländerna i rejäl medvind.

ANNONS
|

Sverige kommer att ställas mot flera bekanta ansikten i kvartsfinalen den 29 juli. I Nederländernas trupp finns bland annat två allsvenska spelare: Djurgårdens Sheila van den Bulk och Rosengårds Lieke Martens, även om den senare lämnar Sverige för spel i Barcelona efter EM.

När TT träffade Martens före EM hade hon en förhoppning som man nog får säga att det nederländska landslaget mer än väl har infriat:

- Jag hoppas att vi kan visa att vi spelar en kul och bra fotboll. Vi vill visa att damfotboll generellt är kul att titta på, sade Martens då.

ANNONS

Högklassig offensiv

Nederländerna vann den tuffa grupp A på ett imponerande sätt och kommer till kvartsfinalen mot Sverige på lördag med tre raka segrar i ryggen: 1–0 mot Norge, 1–0 mot Danmark och 2–1 mot Belgien.

Landet har som bäst nått en semifinalplats i EM (2009), men inledningen på årets mästerskap har gjort att hemmanationen smugit fram som en allvarlig medaljkandidat.

Framför allt är det lagets högklassiga offensiv som har imponerat; Lieke Martens ligger bakom det mesta från sin vänsterkant och till höger är det få, om någon, i fotbollsvärlden som hinner med Liverpools Shanice van den Sanden i löpningarna. Däremellan finns skarpskytten Vivianne Miedema, Arsenal, som ännu inte har fått det att lossna men som är en erkänt farlig spjutspets.

- Vi är väldigt glada över att ha vunnit tre matcher, det är något att vara stolt över. Men vi har inte uppnått någonting än, men vi hoppas kunna åstadkomma något bra på nytt i kvartsfinalen, sade Lieke Martens till AFP efter matchen mot Belgien.

Förlorade senast

Senast länderna möttes var i Algarve cup i våras. Då vann Nederländerna med 1–0. De möttes också i OS-kvalet, i Nederländerna, förra våren. Den gången blev det 1–1 – ett resultat som skickade Sverige till de olympiska spelen i Rio.

ANNONS

Tjugo landskamper har det blivit mellan länderna genom åren. Sverige har vunnit tio, förlorat fem och fem har slutat oavgjort.

Nederländerna–Sverige spelas den 29 juli på Stadion De Vijverberg i Doetinchem.

Doetinchem, TT:s utsända

ANNONS