Christian Eriksen bärs ut på bår sedan han fått akutvård för hjärtstoppet i EM-matchen mot Finland. Arkivbild.
Christian Eriksen bärs ut på bår sedan han fått akutvård för hjärtstoppet i EM-matchen mot Finland. Arkivbild. Bild: Friedemann Vogel/AP/TT

Eriksens egna ord om hjärtstoppet: "Är tacksam"

Christian Eriksens hjärta stannade plötsligt den 12 juni förra året – mitt under EM-matchen mot Finland. Miljoner tv-tittare följde dramat i direktsändning. Nu berättar Eriksen för första gången om händelsen där han svävade mellan liv och död. Han avslöjar också att han satsar mot VM i Qatar i november.

ANNONS
|

Dokumentären Christian Eriksen – Min historia visas bland annat på DR1 på lördag den 8 januari.

Där återger Eriksen hur han upplevde kollapsen i danskarnas EM-premiär på Parken, tiden på sjukhus och tacksamheten över den snabba insatsen från lagkamrater och räddningspersonal.

Kort före pausen föll han handlöst mot gräset. Lagkamrater och motståndare insåg snabbt att något allvarligt hänt och skrek efter medicinsk personal. 29-årige Eriksen fick hjärt- och lungräddning på planen och matchen pausades.

Den danske landslagsstjärnan fördes till Rigshospitalet och några timmar senare kom det positiva beskedet att läget hade stabiliserats.

Sju miljoner gilla

Några dagar senare delade han en bild på sitt Instagram från sitt rum på sjukhuset i Köpenhamn. Mer än sju miljoner människor tryckte ett "gilla" på bilden. Sedan dess har Eriksen dragit sig tillbaka och inte gjort några officiella uttalanden eller inlägg på sociala medier om hjärtstoppet.

ANNONS

I dokumentären tackar Eriksen alla som på ett eller annat sätt engagerat sig i hans öde.

– Jag sade inte riktigt tack. Jag har sagt tack till dem jag personligen har träffat. Läkarna, spelarna, landslaget, familjen. Jag har kunnat tacka dem personligen, men alla fans som har skickat tusentals brev, tusentals mejl. Alla blommor jag har. Och alla möjliga repliker jag har fått på gatorna här i Italien eller i Danmark. Jag vill tacka er för det stöd ni har visat, säger han till DR-sporten.

"Jag är tacksam"

Han säger också att han ville bli uppmärksammad för sina prestationer på planen under EM, men helt plötsligt var han ett samtalsämne för människor över hela världen.

– Det var inte för att jag ville att folk skulle skicka blommor, för jag var död i fem minuter, säger han.

Eriksen är övertygad om att han lever tack vare att han snabbt fick hjälp och vård.

– Jag är tacksam för att de var så snabba. Först kommer mina lagkamrater. Och så landslagsläkarna som liksom satt och hjälpte tills det kom in någon med hjärtstartare och hjälpte mitt hjärta att komma igång igen, säger han till DR-sporten.

Satsar mot VM

Eriksen bröt i december kontraktet med Inter och är just nu klubblös. Han säger till DR att han anledningen till att han nu träder fram och gör en intervju är för att han har bestämt sig för att han vill spela fotboll igen. Målet är att spela VM i Qatar.

ANNONS

Någon fara för att spela fotboll igen på elitnivå ska det inte vara. Det beskedet har han fått av läkare. Han är heller inte rädd för att åter drabbas av något liknande det i somras.

– Jag är inte rädd att det ska hända igen. Jag var lite försiktig i början med tanke på hjärtat, men jag känner att jag har blivit frisk och testad så mycket nu, säger han till DR-sporten.

ANNONS