Erica Johansson med i TV4:s Sveriges Mästerkock VIP

Deltagarna i höstens kändisvariant av Sveriges Mästerkock är presenterade. En av dessa är friidrottslegendaren Erica Johansson.
– Det har jag Josefine Öqvist att tacka för, säger hon.

ANNONS
|

Den förre fotbollsstjärnan, alltså, som sköt Sverige till VM-final 2003.

– Hon var med i den förra upplagan av Sveriges Mästerkock VIP. Under inspelningen av Superstars sa hon att det hade varit jätteroligt, och att vi borde tacka ja om vi fick frågan. När de ringde tänkte jag på henne, och bestämde mig för att vara med, berättar Johansson om beslutet.

Sagt och gjort – programmet spelades in i december.

– Det var varit en lång väntan på att ens få berätta. Det var fantastiskt roligt! Jag har tyckt att jag har kunskaper i köket men när jag tittade på förra årets upplaga konstaterade jag snabbt att jag har mycket att lära. Det var det många som hade! Det var ingen som hade en massa kockkunskaper, säger Johansson.

ANNONS

Programmet börjar sändas den 26 september. Så än får hon alltså inte berätta hur det har gått. Men hon kan ge en fingervisning.

– Jag tycker att jag presterade. Men för att använda mattermer: det var ömsom vin, ömsom vatten. Både högt och lågt. Det var någon gång man gjorde en jättemiss, och någon gång som det nästan var toppklass, säger Johansson.

”Ibland blev man besviken”

Annars är hon känd från friidrotten. Under många år var Erica Johansson Sveriges bästa längdhopperska, och karriärens största merit är EM-guldet inomhus 2000. Därutöver har hon nio SM-guld utomhus och fyra stycken inomhus. Hon har även det svenska rekordet i grenen, på 6,99.

Men 2002 avslutade Erica Johansson karriären, och sedan dess har hon deltagit i flera olika underhållningsprogram. Bland annat Let´s Dance, mästarnas mästare och Hela Kändissverige bakar, där hon gick och vann hela tävlingen.

Nu kommer 48-åringen alltså synas i TV4:s Sveriges mästerkock VIP.

Det övriga startfältet, som Johansson beskriver som en ”brokig samling”, bestod bland annat av Gudrun Schyman och den förre Blåvitt- och landslagsspelaren Jesper Blomqvist. Det var väl egentligen ingen som klev in i programmet som oddsfavorit.

– Många av oss var ganska likvärdiga. Det var alltid någon som kände en kock, och hade fått med sig recept och tips. Vi satt och diskuterade olika temperaturen till när man exempelvis ska tillaga fisk. Ofta fick vi tillgång till samma råvaror och skulle göra en egen tolkning på olika rätter. Som sagt, det var högt och lågt. Ibland blev man jätteöverraskad, och ibland blev man besviken, säger hon.

ANNONS

Hur skulle du beskriva dig själv i köket?

– Jag kan en hel del, men det är ändå långt ifrån kockkunskaper. Jag använder mig av lite halvfusk. Jag hade till exempel aldrig gjort en bearnaisesås innan, så det var bara till att lära sig. Man hade några månader på sig att göra saker man inte provat tidigare. Pochera ett ägg. Göra en rödvinssås ... Det blir kostsamt när det skär sig, säger hon.

Vilken är din paradrätt?

– Jag gillar att göra kycklingpasta. Med champinjoner, tryffel, parmesan och bacon. En krämig pasta, helt enkelt. Men nej, jag valde en annan paradrätt i programmet. Kanske skulle jag ha valt pastan och inte försökt vara extraordinär ... Man ska hålla sig till det man kan.

Samtliga deltagare i Sveriges Mästerkock VIP

Jesper Blomqvist, f.d. fotbollsspelare

Yvonne Ryding, Miss Universe

Kristoffer Triumf, Poddare

Karl Fredrik Gustafsson, TV-profil

Gudrun Schyman, Politiker

Elsa Billlgren, Bloggare

Ellen Bergström, Skådespelare och influencer

Erica Johansson, f.d. friidrottare

LÄS MER:Erica Johansson valde lyckan före medaljerna: ”Jag hade slutat annars”

LÄS MER:Här är alla kändisar i ”Sveriges mästerkock VIP” 2022

LÄS MER:Khaddi Sagnia om uppväxten, drömgränsen och påhoppen på sociala medier

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS