Energidränerat Sverige föll i Ukraina

Efter mirakelvändningen mot Turkiet hade hoppet om svenskt kvalavancemang väckts. I Ukraina blev dock Sverige nedplockade på jorden igen. 66–77 i Kiev, och lettisk seger mot Turkiet, innebär ett knivigt utgångsläge inför avslutningen av VM-kvalet i basket.

ANNONS
|

Tidigare hade Sverige stått för en ordentlig skräll mot Turkiet i VM-kvalbasketen, när man inför 8045 åskådare, nytt svenskt publikrekord i basket, vann med uddapoängen, 59–58, på Hovet.

Den urladdningen tog på krafterna – för borta mot Ukraina var man i slutändan chanslösa.

Sverige inledde dock lovande och Thomas Massambas skytte var så när som fläckfritt under den första kvarten och ställningen var "bara" 26–25 till Ukrainas fördel.

Men sedan lade hemmalaget i en högre växel, medan Sveriges skytte inte var lika vasst som i första.

Det syntes i poängprotokollet.

ANNONS

"Tömda energimässigt"

Andra kvarten vanns av Ukrainarna med förkrossande 25–7, vilket gav ledning 51–32 i halvlek.

Sverige spelade jämnare under den andra halvan av matchen och vann förvisso den tredje kvarten med 12–9, men det poängmässiga avståndet blev övermäktigt.

Ukraina höll ifrån och putsade segersiffrorna till 77–66.

- Vi var tömda energimässigt efter matchen i fredags och vi klarade inte att hålla samma intensitet, vi lär oss mycket av denna match och ser nu fram emot matcherna i juni, säger Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic på presskonferensen efter matchen, enligt basketsverige.se.

Prekärt läge

Bäste svenske poängplockare blev Thomas Massamba på 13 poäng. Nu dröjer det fram till den 28 juni innan Sverige spelar VM-kval igen, då man möter Lettland hemma.

Ett Lettland som besegrade Turkiet med 79–70 och gjorde läget för Sverige desto mer prekärt inför de återstående två matcherna. Sannolikt behövs två segrar i dessa för att undvika sistaplatsen och ett avslutat VM-kval.

TT

Fakta: VM-kvalet

Grupp B: Turkiet (världsrankning: 13), Lettland (18), Ukraina (19), Sverige (53).

Sveriges spelschema:

24 november 2017: Ukraina (hemma), 76–84.

26 november: Lettland (borta), 73–82.

23 februari 2018: Turkiet (h), 59–58.

26 februari: Ukraina (b). 66–77.

28 juni: Lettland (h).

1 juli: Turkiet (b).

De tre bästa lagen från de åtta grupperna går till slutkvalet, där tolv platser i VM i Kina 2019 står på spel.

ANNONS