En lirare som vill framåt

ANNONS
|

Lätt haltande sätter sig 21-årige Angelo Vega. Till skillnad från den pigga, lite blyga blicken är kroppen tung och sliten. Den tekniske mittfältaren som gör sin första "riktiga" säsong i Örgrytes A-trupp var medveten om förutsättningarna när han skrev på för ytterligare fem år med klubben.

Det skulle bli tufft. Riktigt tufft.

Inte helt oväntat har den före detta Djurgårdstränaren Zoran Lukic ökat den fysiska träningsdosen under försäsongen.

- Jag har aldrig tränat så här mycket utan boll förut. Benen känns som stockar. Förhoppningsvis släpper det när allsvenskan kör i gång.

Den allsvenska debuten klarades av i fjol, då Öis först i slutskedet räddade kontraktet. Men det är i år Angelo Vega ska ta det stora klivet.

ANNONS

Han är medveten om svårigheterna och konkurrensen om platserna. Men om han fortsätter att få Zoran Lukics förtroende, som under vårens träningsspel, är målen inte långt borta. Hans sydamerikanska ursprung märks inte enbart på namnet. Tekniken, spelförståelsen och passningsspelet är imponerande.

En av allsvenskans mest intressanta spelare är född i Valparaiso, Chile. Som treåring flyttade familjen till Sverige och bosatte sig i Uddevalla. Det dröjde elva år innan han reste tillbaka. Självklart blev det en del fotbollsmatcher. Favoritlaget är Santiago Wanderers, från hemstaden Valparaiso.

- Mentaliteten är helt olik den här i Sverige. De är lite mer hetlevrade kan man väl säga. Det var fantastiskt.

Han är svensk medborgare. Målsättningen är, även om det i dagsläget inte är något han tänker på, att någon gång dra på den blågula landslagströjan.

- Jag går inte runt och tänker på det, det får komma senare. Nu är det Öis som gäller och ingenting annat, säger han.

Om lagets chanser att förbättra fjolårets placering tror han:

- Nu var jag inte med så mycket, men jag tror att det nya spelsystemet (4-3-3) snart sitter. Förhoppningsvis blir spelet mer offensivt, vilket passar min spelstil.

Klivet upp från Öis U-trupp var en stor omställning. Men kanske skedde den störs-ta förändringen när han redan som 15-åring lämnade tryggheten i Uddevalla och det nuvarande division VII-laget IK Svane, för kombinerade gymnasiestudier och spel i Öis ungdomslag. Framgångarna blev många: SM-guld, finalseger i Gothia Cup och DM.

ANNONS

Han var inte ensam. Under den tiden delade han lägenhet med ytterligare två spelare från Uddevalla: Mattias Karlsson och Jesper Landberg.

Bara en i trion fick möjlighet att signera fortsatt kontrakt med Öis.

Angelo Vega.

FAKTA

Född:

Bor:

Klubbar:

Landskamper:

Allsvenskan:

Aktuell:

FAKTA

Strax utanför listan:

ANNONS