Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En efterlängtad samling

BOXNING: Ingemar Johanssons prissamling har kommit hem till Göteborg. I går invigdes en sektion i Idrottsmuseet på Kviberg i närvaro av familjemedlemmar och många av stadens idrottslegendarer.

Mycket arbete har lagts ner på att skapa prissamlingen på museet. Ingemars son Thomas har hjälpt till i samband med att "The Champ" flyttade från Dalarö till västkusten.
- Jag växte ju upp i Göteborg och tycker att priserna hör hemma här, berättade Thomas som numera bor på Ingarö utanför Stockholm.
Boxningsgurun Olof Johansson var tidigare intendent på museet och arbetade då för att skapa något fint med Göteborgs störste idrottskändis genom tiderna.
- Åke Lindegarth och Bosse Gentzel kom upp till Dalarö. Vi har gått igenom mycket som var nerpackat och valt ut saker ur pappas tidiga och senare karriär.
Vi hittade inget från Ingemars juniorår i Gais men annars finns där mycket. Som silvermedaljen från OS i Helsingfors som Ingemar fick vänta tre decennier på eftersom han blivit diskvalificerad i finalen mot Ed Sanders.
I skaran av familjemedlemmar hälsade vi bland annat på Ingemars syster Eva Pielage och döttrarna Jean och Maria med familjer. Mamma Ebbas yngre syster Britta Pettersson var också där.
Nära familjen finns också sångaren och förre boxaren Stig Caldeborn. Stig visade en sparringbild från Slottsskogsvallen när de båda kompisarna var i tonåren.
- När Ingemar kom med tåget från OS i Helsingfors var föräldrarna Ebba och Jens och jag de enda som tog emot honom, berättade Caldeborn.
Museets ordförande Stig A Jönsson gick omkring och myste.
- Vi gläds åt att äntligen ha fått till stånd det här. Vi har jobbat på det sedan starten, sa Stig A Jönsson som i sitt tal påminde om insatser från gamla boxningskämpar som Thorsten Larsson och Sven Ekström. Larsson var med vid invigningen.
Boxningssportens store välgörare Benny Rosén förrättade själva invigningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.