Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån/GP
Bild: Bildbyrån/GP

Johan Rylander: En dåres försvarstal – Frölunda HC gör nästan allting rätt

På sociala medier går drevet. Frölunda HC borde sparka den tränare som fixat att föreningen gått från kvalhot till sex titlar på sju säsonger.
Det är såna gånger jag inser hur korkade hockeyfans kan vara – för Frölunda och Roger Rönnberg gör ju fortfarande nästan allting rätt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Frölunda HC är i usel form. Laget har vunnit sex matcher av 17 under 2021 – och det är sämst av alla SHL-lag. Dessutom valde föreningen ekonomisk trygghet och tro på den egna truppen före att tokvärva in någon spelare i sista stund under en säsong som fortfarande präglas av coronadöden.

Men efter 0–4 i röven mot Malmö har många fans fått nog.

Sportchef Fredrik Sjöström har aldrig nånsin kunnat bygga en trupp på ett vettigt sätt – och tränare Roger Rönnberg måste bort. Han har ju tappat gruppen, ingen spelare lyssnar längre.

Men är det egentligen så – i verkligheten?

Är det så i den verklighet som finns utanför ett tangentbord och utanför en förbannad supporters vardagsrum?

”Att inte få bättre effekt på allt arbete som vi gör tillsammans, spelare och ledare ... det gör mig oerhört besviken! Jag måste ifrågasätta det som jag gör. Jag måste det. Jag tror före varje match att jag har förberett laget på allra bästa sätt – men när det ser ut som det gör så måste jag ifrågasätta vad jag gör.”

Orden är Roger Rönnbergs – och det är ord som visar exakt hur bra, stark och tydlig han är som ledare.

Han väljer att ta smällen, han tar bort trycket från sina spelare – och han skyddar det gäng som slutat göra mål, som tappat kreativiteten och som absolut inte kan hålla sig till systemet när det blir ett eller ett par måls underläge.

Det är så en mästarcoach agerar.

Att byta ut en coach som infört en helt ny träningsstruktur, en coach som gett staden Göteborg sex titlar på sju säsonger, en coach som har kontrakt fram till 2025 ... ja, det finns förstås inte på kartan.

Och det är inte Roger Rönnberg som står för utförandet på isen.

Det är hans spelare som måste lyfta sig.

Frölunda brukar ofta prata om hur hårt laget tränar, hur mycket extra som körs med fystränaren Pär Edlund. Men jag säger återigen som Dick Axelsson: Du bänkpressar inte ett skott upp i krysset.

Ge fan i den tunga träningen ett tag – öva målskytte och frilägen i stället ... och ja, det gäller även för målvakterna! Kämpa för att få tillbaka glädjen och kreativiteten.

Kanske är det läge att plocka hem Liam Dower Nilsson från Hanhals i hockeyettan – och låta honom på träning visa hur ett fantasifullt PP-spel kan byggas upp. Han har ju gjort tre helt magiska bakom ryggen-passningar på slutet – och alla tre har gett en lagkamrat öppet mål.

”Att göra en Dower-passning”, döpte coach Martin Jansson manövern till redan förra säsongen – och skulle PP innehålla en sån ingrediens skulle även SHL-försvar få svårt att försvara sig.

Frölundas Liam Dower Nilsson har redan testat på SHL-spel – och kan faktiskt ha den kreativitet som laget saknar just nu. Kanske dags att plocka hem honom från Hanhals? Bild: MICHAEL ERICHSEN
Frölundas Liam Dower Nilsson har redan testat på SHL-spel – och kan faktiskt ha den kreativitet som laget saknar just nu. Kanske dags att plocka hem honom från Hanhals? Bild: MICHAEL ERICHSEN

Frölunda HC väljer dessutom att skjuta på logobytet fram till 2022. Indianen får hänga med fram till dess – för föreningens ledning känner inte att de lyckats ta sig i mål med ett nytt klubbmärke, trots allmänhetens och proffsens hjälp.

Det är också ett klokt val.

Det kostar massor att byta en logo på allt som finns i en förening – och ett år när klubben kommer att backa runt tio miljoner kronor finns det ingen anledning att dra på sig ytterligare en kostnad.

Indianen kommer att försvinna, men den duger absolut en säsong till.

Summan: Frölunda HC gör fortfarande massor rätt. Laget tar ansvar för ekonomin, laget väljer bort logobyte när det inte finns ett tillräckligt bra klubbmärke att byta till och laget har fortfarande den mest framgångsrike och kloke coachen i klubbens historia.

Det är bara en liten detalj som saknas:

Börja vinn igen.