Zlatan Ibrahimovic senaste landskamp var mot Belgien i EM 2016. Nu är han tillbaka och uttagen till VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo.
Zlatan Ibrahimovic senaste landskamp var mot Belgien i EM 2016. Nu är han tillbaka och uttagen till VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo. Bild: Joel Marklund

En comeback som splittrar – jag tycker Janne gjorde rätt

Zlatan Ibrahimovic landslagscomeback splittrar Sverige. Jag tycker att Janne Andersson gjorde rätt, en del gör det inte. Varför fortsätter anfallaren att väcka så mycket känslor?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Den svenska idrottshistorien innehåller flera uppmärksammade återkomster. 2014 lyckades friidrottaren Sanna Kallur efter år av skador kvalificera sig för OS i Rio de Janeiro. 1991 gjorde tennisspelaren Björn Borg en kortare comeback efter åtta år.

Nyligen gjorde Annika Sörenstam ett uppmärksammat försök att på nytt mäta sig med de främsta golfarna på LPGA-touren.

LÄS MER: Zlatan Ibrahimovic tillbaka i svenska landslaget

I fotbollssammanhang märks Torbjörn Nilssons tre år långa frånvaro och återkomst till VM-kvalet 1986 samt Henrik Larsson dubbla comebacker till EM 2004 och till EM 2008.

Zlatan Ibrahimovics sticker ut.

Vi talar om svensk landslagsfotbolls främste målskytt genom tiderna, om Sveriges (snart) äldste landslagsspelare i historien och (förmodligen) nationens allra bäste fotbollsspelare sedan sporten introducerades i landet på 1870-talet.

ANNONS

Det är meriter som står för sig själva. Att Zlatan Ibrahimovic trots det ständigt behöver bevisa för omvärlden att han faktiskt håller på den här nivån hänger ihop med hans personlighet.

Zlatan Ibrahimovic tilläts bli för stor under Erik Hamrén

Zlatan Ibrahimovic har alltid gått sin egen väg, har aldrig varit rädd för att stöta sig med omgivningen och bedöms därför utifrån fler variabler än de rent fotbollsmässiga.

Under hans senaste period i landslaget tilläts han ta större plats än tidigare och var tänkt som ensam frälsare för ett EM-lag som i övrigt inte riktigt höll måttet.

Det dåvarande ledarskapet tillät Zlatan Ibrahimovic på sätt och vis att bli för stor för sitt eget och landslagets bästa.

Det var inte Zlatan Ibrahimovic ”fel” och kommer inte att upprepas. Av flera skäl. Först och främst eftersom Janne Andersson inte bygger sina lag runt enskilda stjärnor utan – vilket han bedyrade på presskonferensen – vill få ut det bästa av varje spelare. Dessutom är det landslag Zlatan Ibrahimovic återvänder till ett starkare och mer moget landslag än det han lämnade. Om kollektivet var vinnarreceptet i VM 2018 kryddas det med bredare spets i sommar.

Under mars-samlingen handlar mycket om att sätta en ny standard, hitta fungerande roller och känna på varandra. Jag tolkar Janne Anderssons svar under presskonferensen som att han kommer använda hela sin personlighet till att fortsätta leda, det vill säga skapa respekt för strukturen, en förbundskapten, en ledargrupp, en spelargrupp – och ett gemensamt mål.

ANNONS

De nya stjärnorna har debuterat efter Zlatan slutade

Från avskedet mot Belgien i EM 2016 fram till VM-kvalet mot Georgien nästa torsdag har det gått fyra och ett halvt år, eller 1 737 dagar.

Det är ett i många stycken nytt landslag Zlatan Ibrahimovic återvänder till. Borta är de tidigare lagkamraterna Jimmy Durmaz, Erkan Zengin, Emir Kujovic, Andreas Isaksson och Kim Källström.

In har istället Kristoffer Olsson, Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Marcus Danielson kommit. Samtliga har debuterat i A-landslaget efter Zlatan Ibrahimovics sista landskamp mot Belgien i EM 2016.

Det är också en ny Zlatan Ibrahimovic som återvänder. Under perioden har 39-åringen debuterat för Manchester United, varit korsbandsskadad, lämnat England för spel i Los Angeles Galaxy, blivit staty, köpt in sig i Hammarby, återvänt till AC Milan och varit sjuk i covid-19.

Huvudmålet är medverkan i sommarens EM-slutspel. Når Zlatan Ibrahimovic dit blir det hans femte raka Europamästerskap. De tidigare har som bäst inneburit en kvartsfinal (2004).

Min bild är att Janne Anderssons offensiva uppställning är den starkaste sedan 2006.

Alla pusselbitarna finns på plats för Sverige

I VM det året förfogade förbundskapten Lars Lagerbäck över Henrik Larsson, som just vunnit Champions League och La Liga med Barcelona, Zlatan Ibrahimovic, som vunnit Serie A och gått till kvartsfinal i Champions League med Juventus, Fredrik Ljungberg, som gått till final i Champions League med Arsenal, Kim Källström, som vunnit Ligue 1 och gått till kvartsfinal i Champions League med Lyon, samt Anders Svensson, som senare det året vann allsvenskan med Elfsborg, och Christian Wilhelmsson, som vann belgiska ligan med Anderlecht.

ANNONS

Av det blev det en slutlig åttondelsfinalplats.

Till laget som gick till kvartsfinal i VM 2018 kan Janne Andersson åtminstone lägga till Dejan Kulusevski, som spelar regelbundet för Juventus, Alexander Isak, som öser in mål i La Liga och Zlatan Ibrahimovic, som fortfarande besitter en unik förmåga i motståndarnas straffområden, samt Kristoffer Olsson i Krasnodar.

Med rätt ledarskap kan det här bli hur bra som helst.

ANNONS