Emma Igelström med sällskap under Idrottsgalan den 21 januari 2019 i Stockholm.
Emma Igelström med sällskap under Idrottsgalan den 21 januari 2019 i Stockholm. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Emma Igelström om självmordsförsöket: "Mitt bästa misslyckande"

Emma Igelström hade en strålande karriär med VM-guld och flertalet världsrekord – sedan följde ett djupt mörker. Fem år efter att simkarriären var över försökte hon ta sitt liv.
– Jag tror att jag behövde gå igenom det för att jag skulle vakna upp, berättar hon i Dplays serie "Superstars berättar allt".

ANNONS
|

Efter att ha slagit igenom som 14-åring gick allt spikrakt för Emma Igelström. Åren som följde var kantade av världsrekord och mästerskapsmedaljer. Totalt blev det 13 EM-guld och fyra VM-guld.

Men sedan började problemen.

2004 valde Igelström att pausa karriären på grund av sina ätstörningar, ett år senare försökte hon sig på en comeback men det var förgäves. Åren som följde blev allt mörkare för Igelström som kämpade med alkoholmissbruk.

Det kulminerade i en vinterkväll 2010 då hon försökte ta sitt eget liv.

– Jag kan inte fatta att det var jag. Det är så långt ifrån vad jag drivs av i dag och den glädje jag känner för livet. Men det visar också att vem som helst kan falla dit och att det är så viktigt att prata om. Det är ingenting man behöver skämmas för eller som drabbas någon viss typ av människor. Det finns inget svar på vem som kan drabba, säger hon i programmet "Superstars berättar allt".

ANNONS
Under karriären blev det mängder av medaljer och världsrekord för Igelström – varav fyra var guld på VM.
Under karriären blev det mängder av medaljer och världsrekord för Igelström – varav fyra var guld på VM. Bild: NIKLAS LARSSON

"Mitt bästa misslyckade i livet"

Över tio år senare kan dock 39-åringen se tillbaka på det med andra ögon.

– Jag tror att jag behövde gå igenom det för att jag skulle vakna upp. I efterhand kan jag skämtsamt säga att mitt bästa misslyckande i livet är att jag inte lyckades den kvällen, säger hon och fortsätter:

– Något som var väldigt viktigt för mig och som skedde ganska naturligt var att det försvann mycket nära människor till mig när jag mådde dåligt. Det var jag väldigt ledsen över då. De som jag trodde var närmst var inte kvar när det blåste, utan det var de jobbiga jävlarna som vågade konfrontera mig. Jag har insett att de är de som tar mig framåt i livet. De är som kryckor för mig när jag börjar falla tillbaka, säger Igelström.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

HJÄLPLINJEN

Hjälplinjen kan ge tillfälligt stöd samt råd om mer långsiktig hjälp. De finns att nå på telefonnummer 0771-22 00 60 alla dagar mellan klockan 13 – 22. Du hittar dem även på www.hjalplinjen.se.

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN

Självmordslinjen har öppet varje dag mellan klockan 06 och 24. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt på https://chat.mind.se/ som har öppet samma tider.

MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10 -15. Mer information finns på www.mind.se

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. De finns för att bland annat ge stöd, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns att nå på 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 – 06 och på www.jourhavande-medmanniska.se.

BRIS, BARNENS TELEFON

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om du behöver hjälp eller stöd med något. Numret är 116 111 och är öppet alla dagar mellan 14-21. Det är gratis och du får vara anonym.

SPES

Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08 – 34 58 73 och de har öppet alla dagar mellan klockan 19.00 – 22.00. Mer information finns på www.spes.se.

1177 Vårdguiden

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.

ANNONS