Emma, 22, blev svensk mästare – i poledance

Linköpingtjejen Emma Karlsson, 22, har just tagit SM-guld i den allt mer etablerade träningsformen poledance. Hon tränar upp till fem gånger i veckan och tycker sporten behöver fler killar, säger hon till NT.se.

ANNONS
|

Svenska Mästerskapet i ”Pole” gick av stapeln den fjärde mars på Fryshuset i Stockholm. Det första mästerskapet i Sverige arrangerades redan 2011 av Svenska Poleförbundet, samma år som förbundet grundades av initiativtagaren Petra Larsson. 2011 hade förbundet endast fem medlemmar – 2017 har de 49 stycken.

Utöver poldedance jobbar Svenska Poleförbundet med sidogrenarna polefitness, polesport och polegymnastik.

I år gick guldmedaljen i poledance till Emma Karlsson, 22, från Linköping. Bara i Emmas hemstad är omkring 160 personer aktiva inom sporten.

Tränar fem gånger i veckan

Emma tränar poledance upp till fem gånger i veckan för att kunna behärska sporten och för att kunna ha en chans i det svenska mästerskapet.

ANNONS

– Man måste ha en enorm styrka. Innan SM har jag tränat fyra till femgånger i veckan och två till tre timmar per pass,säger Emma Karlsson till NT.se.

"Vighet, styrka och koordination"

Men det är inte bara en bra fysik som krävs för att ta sig runt på stången, enligt Emma.

– Man måste träna mycket vighet, styrka och koordination, säger hon.

Det är många som förknippar sporten med så kallad ”strippdans” vilket Emma tycker är helt fel.

– Det är faktiskt en riktig sport och det finns ett helt regelverk bakom det. Det finns massa duktiga tjejer och killar som lägger massvis med energi på det här.

ANNONS