Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Emilia Fahlin drar sig ur OS

Det blir inget OS för det svenska cykelhoppet Emilia Fahlin. 32-åringen känner sig inte i form och ställer in resan till Tokyo.
– Jag har inte haft den uppladdning jag ville inför spelen med sjukdomar, krascher och operationer de senaste åren, säger hon i ett pressmeddelande.

Vid de senaste olympiska sommarspelen, i Rio de Janeiro 2016, tog Emma Johansson, liksom i Peking 2008, silver i damernas linjelopp.

När distansen avgörs i Tokyo den 25 juli var det tänkt att det svenska hoppet om medalj skulle stå till Emilia Fahlin. 32-åringen är uttagen till spelen men på torsdagen meddelar SOK att hon drar sig ur tävlingarna.

Fahlin har haft struliga säsongen bakom sig med skador och har inte hittat tillbaka till den form hon önskat.

– Jag har inte haft den uppladdning jag ville inför spelen med sjukdomar, krascher och operationer de senaste åren. Jag har drömt om en OS-medalj. Jag vill inte åka till Tokyo på semester. Jag ville vara i mitt livs form och prestera – inte åka dit för att titta på naturen, säger Fahlin i ett pressmeddelande.

Våren 2019 kraschade Emilia Fahlin svårt på träning och drabbades av en blödning mellan skallbenet och hjärnan och blev borta från tävling i fyra månader. Förra året fick hon en fraktur i handen när hon skulle hämta upp en vattenflaska under Giro Rosa. Det krävdes operation och Fahlin missade VM samma år.

LÄS MER: Gösta ”Fåglum” Pettersson vann Giro d’Italia 1971 – sörjer sportens utveckling

Endast en svensk cyklist på plats

Svenska cykelförbundets förbundskapten för landsväg Lucas Persson har tillsammans med Fahlin tagit beslutet att inte ställa upp i Tokyo.

– OS har varit ett stort mål för Emilia och hon är så klart väldigt besviken att hon inte kommer till start, säger Lucas Persson.

Emilia Fahlin var med i OS 2012 och 2016 med en 17:e plats som bäst. 2016 vann hon världscuptävlingarna i Vårgårda och 2018 slutade hon fyra på VM.

Den enda svenska cyklisten under OS i Tokyo blir efter Fahlins återbud den regerande olympiska mästaren i mountainbike Jenny Rissveds.

LÄS MER: Här är de svenska OS-kläderna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.