EM-guld för Armand Duplantis – nära världsrekordet

Som förväntat hade Armand Dupantis inga problem att ta sig till stavfinalen i inomhus-EM i Torun. Väl där försvarade han sin position som världsetta och tog hem guldet och mästerskapsrekordet.

ANNONS
|

Trots skadeproblem inför mästerskapet utlovade den 21-åriga stavstjärnan ”något stort” inför söndagens stavfinal i polska Torun.

Likt kvalet avvaktade Armand Duplantis under stavfinalen och gick in först på 5,60, stod över 5,70 och fortsatte sedan hoppa på 5,80, en höjd han tog i första försöket.

Tre hopp senare var guldet klart. 5,85 var det som krävdes.

Frankrikes Valentin Lavillenie gjorde personbästa på 5,80 och försvarade familjeäran genom att komma tvåa. Polens Piotr Lisek var synbart förtvivlad efter tre rivna på 5,85 och hamnade på tredjeplats och ett personligt säsongsbästa.

Nära nytt världsrekord

Det var i Torun som Duplantis för ett år sedan satte det första världsrekordet, 6,17. Under samma inomhussäsong förbättrade han det till 6,18.

ANNONS

Efter att ha säkrat guldet höjdes ribban till 6,05. Efter att ha klarat sig över i det andra försöket ställdes siktet på ett nytt världsrekord.

Men 6,19 blev en för stor utmaning. Det andra försöket var millimeter från att lyckas.

– Jag hade älskat att slå rekordet, men det hade varit för bra för att vara sant, säger Duplantis till TT.

Resultatet i stavfinalen stannade på 6,05. Ett nytt mästerskapsrekord och en fin prestation trots skadeproblem.

– Vad säger man. Armand, han är så bra så att det inte ens blir spännande på slutet, för man känner bara att han har det liksom, säger svenska förbundskaptenen Karin Torneklint till SVT.

– Han är så magiskt bra.

Rivalen drog sig ur

Den franska stjärnan Renaud Lavillenie, som var den på förhand största konkurrenten till Duplantis, lämnade återbud under fredagen efter skadeproblem.

– Jag är ledsen över det, jag vet hur gärna han velat vara här och vet att vi skulle bjuda på en bra show. Att inte kunna visa alla vad vi kan göra, det är jättetråkigt, säger Duplantis till TT.

LÄS MER:Lavillenie drar sig ur EM: "Jättesorgligt"

LÄS MER:Duplantis lätt vidare – mästaren rev ut sig

LÄS MER:Duplantis: "Mitt liv förändrades här"

ANNONS