Elitserien utökas till 55 omgångar

ANNONS
|

Det finns en klar majoritet för 55 omgångar i nästa års elitserie. Det betyder, som GP har skrivit tidigare, att alla lag möter varandra en extra gång. Sex lag får således tre fler hemmamatcher och sex lag får två. För att undvika ekonomiska orättvisor får lagen med två extra hemmamatcher tre extra följande säsong.

Idén kommer ursprungligen från Linköping, men Frölunda, HV och Färjestad var inte sena att haka på.

Djurgården står utanför

Den enda storklubben som är motståndare är Djurgården, men klubben kommer inte att ta strid i frågan.

- Vi vill absolut inte ha en utökning av antalet omgångar. De som går på hockey är ju redan trötta på att det är så mycket matcher. Sedan kanske det blir så i alla fall, säger Djurgården IF:s klubbdirektör Tommy Engström.

ANNONS

Djurgården vill i stället ha 44 omgångar, alltså en rak serie där alla möter alla fyra gånger. Stockholmsklubben får medhåll från en kommun nära huvudstaden, Södertälje.

- Vi vill ha en rak serie, men helst skulle vi vilja ha 14 lag, och då skulle det bli 52 omgångar, säger Södertälje sportklubbs ordförande Jan Andark.

Vetorätt när det gäller ekonomin

Men det förslaget är fortfarande inte aktuellt, eftersom det är en fråga där konsensuskrav råder, det vill säga att samtliga klubbar i Svenska Hockeyligan måste vara överens. Och det räcker alltså att en klubb utnyttjar sin vetorätt i frågan. Det har både Frölunda, Färjestad och Djurgården sagt sig vara beredda att göra.

- I frågor som har väldigt stor ekonomisk betydelse finns en vetorätt, det beslutade bolagsstämman 2001, säger Tommy Töpel och förklarar att det i vissa frågor krävs nio av tolv klubbar.

- Men inte i frågan om antalet omgångar. Här räcker enkel majoritet.

Och det finns det (se faktaruta). Sju klubbar vill ha 55 omgångar och för de flesta är främsta skälet inte att få fler matcher, utan att få bort pool- eller de så kallade derbygrupperna.

Skär ner på träningsmatcher

Linköpings hockeyklubbs ordförande Christer Mård tror inte att hockeyintresset skulle svalna av två-tre extra hemmamatcher och han skulle å sin sida inte ha något emot ännu fler matcher i framtiden och i stället skära ner på antalet träningsmatcher inför säsongen.

ANNONS

- Våra spelare vill ju spela fler matcher som gäller något, säger han.

Det formella beslutet tas i nästa vecka av SHL:s styrelse, som i de flesta fall består av elitserieföreningarnas ordföranden, men redan på torsdag ska frågan diskuteras mellan klubbarnas direktörer.

FAKTA

Ja till 55 omgångar:

Annat förslag:

Vill ej svara:

ANNONS