Elitklubben som håller bredden

ANNONS
|

Klart de fick vara med.

Med sin uttalade policy ska alla känna sig välkomna i Qviding FIF; elitspelare likaväl som de allra minsta i fotbollsskolan. Och det gäller både damer och herrar.

- Vi började om med ett damlag 2005 i division fem. Nu är tjejerna i division tre och medelåldern i A-laget är 18-19 år, säger Eva Ahlqvist Jakobsson, som är damansvarig i styrelsen.

Laget tränas sedan -05 av Håkan Pernhede, som haft sina fotbollsfingrar med i syltburkarna hos Jitex, Landvetter/Kopparberg (numera Göteborgs FC), damlandslaget och U 21-landslaget.

Som tränare för Qvidings elitdamer ser han framför sig en organisation som är full av flickor i alla åldersgrupper. Det är lika fullt på damsidan som på herrsidan.

ANNONS

Uppe i Superettan - igen

Av Qvidings 1 700 medlemmar är 1 200 aktiva. Till sin hjälp har de 120 ledare. Flera åldersgrupper har flera lag. Två, tre, kanske fyra.

- Den sociala verksamheten är minst lika viktig, betonar Qvidings ordförande Joakim Nordh.

Sett mot den bakgrunden är det närmast en bedrift att Qviding också har kraft att ta fram ett herrlag, som orkar ända upp till Superettan. Igen. Där var laget 2006 för allra första gången, men åkte ur direkt. Nu är Qviding tillbaka med mästartränaren Zoran Lukic (f d Djurgården) som har kontrakt för uppdraget/funktionen som tränare, men inte är anställd. Också Lukic har, som de flesta andra i föreningen, annan verksamhet vid sidan av fotbollen.

- Vi hoppas förstås att kunna bli kvar i Superettan. Bidraget från SEF (Svenskt Elitfotboll) betalar hela A-laget, berättar Joakim Nordh.

I år är det bidraget 3,5 miljoner kronor. Hela Qvidings budget - alltså för ALLA lagen - är 10 miljoner, eller ungefär vad en enda (mycket) dyr allsvensk spelare kostar.

- Det kostar att ligga på nivån under Superettan, där bidragen är mycket små, säger Nordh och berättar om fjolåret.

Kansliet en barack

Qviding fick ett litet bidrag från förbundet på 20 000 kronor. Sen skulle tävlingsavgiften betalas. Där försvann 10 000 kronor. Och bara bortamatchen mot Visby gick på 45 000 kronor.

ANNONS

Både A-laget och all övrig verksamhet tjänar alltså på avancemanget.

Nu går hela Qviding i väntans tider. Inte bara på herrarnas spel i Superettan, utan lika mycket på Härlanda Park, där nytt klubbhus, ny träningsanläggning och ny hemmaarena ska stå klar till hösten (hoppas alla).

Torpavallen - där tusentals åskådare svischar förbi på motorvägen alldeles intill - ska överges och bebyggas med affärer. Fast i år ska damlaget spela sina matcher där. Herrlaget kommer att spela på Valhalla. 2006 fick Torpavallen klartecken för Superettan, men nu är kraven på belysning hårda och det är givetvis inte aktuellt att bygga något sådant på ett rivningsobjekt.

Men i nuläget är det fortfarande Torpavallen som gäller. Kansliet är en barack, kanske 5 x 6 meter i fyrkant, med full insyn i verksamheten - helt enligt klubbens policy. "Trappan" är en lastpall. Det säger mycket om andan i Qviding.

På kansliet finns två anställda: kanslichefen och vice ordförande Thomas Gustafsson samt Niklas Jungqvist, ungdomsansvarig.

- Det viktiga är inte kansliet. Det ska bara fungera. Det viktiga är verksamheten, betonar Joakim Nordh.

Det är inte alla som tänker så.

Och verksamheten är hundratals ungdomar som börjar med femmannaspel, går upp till sjumanna och till slut "storfotboll" i elvamannalag.

ANNONS

Bildad 1987, som en sammanslagning av BK Qviding och Fräntorps IF.

Fräntorps IF bildades 1932. 1939 kom den första upplagan av Qviding, som dog ut och försvann i samband med andra världskriget. 1952 uppstod BK Qviding

Klubbnamnet: Den korta historien är att det härstammar från den skånska orten Kvidinge. Den något längre är att det under 50-talet bildades massor av klubbar, som ofta tog namn från närområdet. Men Fräntorp var upptaget, Kålltorp heter en klubb på Varaslätten o s v. Många klubbar använde då gatunamn som inspiration. Qvidingsgatan. Den i sin tur är uppkallad efter Lars Quiding (han stavade så), som tagit sitt efternamn efter sin hemort Kvidinge och som på 1700-talet var buntmakare och körsnär i Göteborg. Han köpte gården Fräntorp där han bodde ett tag. Därefter flyttade han till gården Widekärr, som han kallade för Lilla Kvidinge. Familjen Quiding köpte fler gårdar i området, som den ägde fram till förra sekelskiftet. Därav namnet Qvidingsgatan. Och därav namnet BK Qviding.

ANNONS