Elfsborgs Frederik Holst jublar efter sitt 1–0-mål borta mot Hammarby.
Elfsborgs Frederik Holst jublar efter sitt 1–0-mål borta mot Hammarby.

Elfsborgs hjälte: "Sjukt att de inte gör mål"

SM-guldet rinner allt mer ur händerna på Hammarby. Hemma mot Elfsborg kom tredje förlusten på fyra matcher, 0–1.

ANNONS
|

När första halvlek blåstes av gick Hammarbyspelarna ut i omklädningsrummet till ljudet av busvisslingar och burop.

Det som började så bra – hemmalaget dominerade stort första kvarten – utvecklades ganska snart till en frustrerande match för Hammarby, som saknade avstängda målkungen Nikola Djurdjic och där lagkaptenen Jiloan Hamad oväntat fick börja på bänken.

Utnyttjade skada

Elfsborg åt sig sakta in i halvleken, och efter en halvtimme, när Hammarbys mittback Mads Fenger Nielsen behövde läkarvård utanför planen, slog gästerna till.

Fenger Nielsen kunde bara se från sidan på när Elfsborgs Rami Kaib slog ett långt inlägg från vänsterkanten, som gick över alla spelare och hamnade hos Frederik Holst. Den danska högerbacken, som kom till Elfsborg från Sparta Rotterdam i augusti, tog emot bollen, skottfintade bort Hammarbys Imad Khalili, och tryckte upp bollen i det bortre krysset.

ANNONS

- Det var ett riktigt fint mål, ett av de snyggaste jag har gjort. Det var ett fint inlägg från Rami, jag fick en okej touch och sedan tänkte jag ”nu måste jag göra mål”. Det var fantastiskt att se den gå in, säger Frederik Holst.

Flera stolpträffar

Den andra halvleken var en enda lång "Bajen"-forcering på jakt efter en kvittering. Hamad byttes in efter knappt en timme och chanser saknades inte. Det var snarare smått otroligt att Hammarby inte fick in bollen.

- Det är några situationer där det känns som att det bara är att sparka in bolljäveln i mål, och vi klarar inte av det, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn.

Elfsborgs Frederik Holst är lika förvånad.

- Det var faktiskt helt sjukt att de inte gjorde mål. Vi snackade om det i omklädningsrummet. Det var faktiskt helt sjukt. Jag trodde att de skulle göra mål. Men vi har hållit nollan i två raka matcher, det känns riktigt bra, säger Fredrik Holst.

ANNONS

I den 66:e minuten skarvade Bjørn Paulsen Hamads inlägg i stolpen och på returen satte Muamer Tankovic bollen, men målet dömdes bort på grund av offside.

Fokus på Europa

Tio minuter senare hamnade ett inlägg framför fötterna på Vladimir Rodic. Montenegrinen sköt snabbt men Elfsborgs målvakt Kevin Stuhr Ellegaard styrde bollen i stolpen.

Men på något sätt höll Elfsborg tätt, och säkrade lagets andra raka seger i ligan.

- Vi blir väldigt hårt ansatta i slutet och det är på marginalen att vi får med oss den här segern. Men spelarna förtjänar att ha lite marginaler med sig den här gången. Vi gör ett otroligt hårt jobb, säger Elfsborgs tränare Jimmy Thelin.

Hammarbys drömmar om SM-guld börjar nu se allt mer otroliga ut. Det här var lagets fjärde raka match utan seger, och avståndet upp till serieledande AIK är sju poäng, ett avstånd som växer om AIK tar poäng i torsdagens match mot IFK Göteborg.

- Ja, vad ska man säga? Vi har misslyckats i fyra raka matcher nu. Jag vet inte om vi måste ändra på någonting, men just nu är det väldigt tufft, säger Bjørn Paulsen.

ANNONS

Han tänker inte längre på SM-guldet, inte primärt.

- Det är sju matcher kvar och om vi fortsätter så här så missar vi Europaplatsen. Chansen att vinna ligan är inte borta, men nu måste vi fokusera på att komma bland de tre bästa.

För Elfsborg var poängen viktig i bottenstriden. Laget passerade, åtminstone tillfälligt, IFK Göteborg upp på elfte plats i tabellen. Avståndet ner till BP på kvalplats är nu sex poäng.

TT

Fakta: Allsvenska toppstriden

1) AIK, 22 matcher, 51 poäng, +26 i målskillnad.

2) Norrköping, 23, 48, +18

3) Hammarby, 23, 44, +15

4) Malmö FF, 23, 43, +18

Återstående matcher för topplagen:

AIK: 27/9 IFK Göteborg (borta), 30/9 Dalkurd (b), 7/10 Örebro (hemma), 21/10 Djurgården (b), 29/10 Malmö FF (h), 1/11 Östersund (b), 4/11 Gif Sundsvall (h), 11/11 Kalmar FF (b).

Norrköping: 29/9 Sirius (b), 7/10 Djurgården (h), 21/10 Kalmar FF (b), 28/10 Östersund (h), 31/10 Brommapojkarna (b), 4/11 Örebro (h), 11/11 Häcken (b).

Hammarby: 1/10 IFK Göteborg (h), 7/10 Brommapojkarna (b), 20/10 Malmö FF (b), 28/10 Kalmar FF (h), 31/10 Gif Sundsvall (b), 4/11 Häcken (h), 11/11 Östersund (b).

Malmö FF: 30/9 Sundsvall (h), 7/10 Häcken (b), 20/10 Hammarby (h), 29/10 AIK (b), 1/11 Örebro (h), 4/11 IFK Göteborg (b), 11/11 Elfsborg (h).

ANNONS