Elfsborg vann borta mot Helsingborg med 4–2.

Elfsborg vann på spökarenan

Elfsborg besegrade spökarenan Olympia och slog Helsingborg med 4–2 efter att tagit ledningen med matchens första mål före pausen.

|

Det blev dramatiskt på slutet när Helsingborg tryckte på för att kvittera Elfsborgs 3–2-ledning. Hemmalaget brände en jättechans att kvittera på övertid, i stället kom bortalagets fjärde mål i tom målbur när HIF flyttat upp målvakten i anfallet.

- Så här efteråt kanske vi skulle saktat ner och slagit vakt om vår 2–1-ledning. Men det är lite lurigt så tidigt i matchen, sade Helsingborgs manager Henrik Larsson.

Han avser när HIF vände till 2–1 direkt efter pausen efter ett drömmål av Jordan Larsson. Den vändningen var det enda managern var nöjd med på söndagen.

Gjorde som pappa 2004

Med massor av insläppta mål (25) under våren hade Helsingborg jobbat under uppehållet i allsvenskan för att täta defensiven. Nu testades kunskaperna i skarpt läge. Men på slutet av första halvlek rasslade det ändå till bakom HIF-målvakten, Elfsborg tog ledningen med 1–0 efter en snabb kontring som Lasse Nilsson avslutade.

Men sakernas tillstånd ändrades. Snabbt och elegant. Mikael Dahlberg stötte in 1–1 och tio minuter senare nickade Jordan Larsson in 2–1 för hemmalaget. En kopia av pappa Henriks flygande nick mot Bulgarien i EM 2004. Men Jordans flygande nickmål kostade. Han grimaserade illa och tog sig åt axeln och byttes ut.

"Måste vara noggrannare"

Helsingborg var på hugget. Men glömde sig åter bakåt. Marcus Rohdén fick stå omarkerad och drog in världens kanon från en punkt strax utanför straffområdet. Kvitterat till 2–2. Och Elfsborg tog ledningen med 3–2 efter en ny kanon, nu från Anders Randrups fot. Även han helt omarkerad just utanför straffområdet. På övertid skickade Simon Lundevall in 4–2 i tomt mål.

- Vi var ur våra positioner. Med tanke på att vi tränat försvarsspel var det inte bra, vi måste vara noggrannare, sade Henrik Larsson.

Elfsborg tog tre tunga poäng på en arena där laget haft svårt att vinna i många år.