Albin Ekdal är tillbaka i landslaget för första gången på ett år.
Albin Ekdal är tillbaka i landslaget för första gången på ett år. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekdal tillbaka – ser EM 2024 som slutstation

Upprepade skadebekymmer krävde ordentlig rehabilitering och det tog sin tid att komma i matchform.
Den är han i nu – och då tar Albin Ekdal mer än gärna första bästa flyg hem för att checka in på landslagets hotell.
– Kul, det var ett år sedan sist. Det känns som om det är ännu längre sedan. Man är lite ringrostig men det är kul att vara med i hetluften igen, säger han.

ANNONS
|

Ekdal, 33, skadade sig i playoff-semifinalen mot Tjeckien för ett år sedan. Varken han, förbundskaptenen Janne Andersson eller någon annan visste då att han skulle missa resten av landslagsåret.

Men viljan att återvända har varit konstant – om än inte till vilket pris som helst. När landslaget kallar vill han som en av lagets vice lagkaptener kunna tillföra något.

TT: Har det hela tiden varit din ambition att kunna återvända till landslaget?

– Absolut. Jag hade en fot som strulade förra säsongen. Planen har varit att bli kvitt den skadan och det har jag blivit. Jag har aldrig sagt till Janne att jag varit nära att sluta eller något sådant.

ANNONS

– Jag har bara velat vara frisk och kry när jag är här.

"Varit en nyckelspelare"

Ska man tro Anderssons känsla är han ett ytterst välkommet inslag i ett landslag som inte bara står inför ett besvärligt EM-kval, det letar även efter en identitet som delvis gick förlorad någonstans i Nations League-fiaskot.

– Jag har inte statistiken, men med Albin har vi gjort ganska bra resultat. Det är mitt intryck. Albin har under mina år som förbundskapten varit en nyckelspelare och med honom har vi nått bra resultat.

– Därför är jag ganska glad över att han är med, säger Andersson.

Ekdals reaktion på de orden:

– Jag har heller inga siffror på det så jag vet inte riktigt vad jag ska svara, men om det nu skulle stämma blir jag förstås glad. Om jag spelar hoppas jag att det är så.

"Stolt att se honom här"

Att yngre brodern Hjalmar rör sig i landslagsoverall på samma hotell i centrala Stockholm gör återkomsten ännu roligare.

De delar dock inte rum.

– Nej, någon måtta får det vara. Men det ska bli spännande att se honom i de här korridorerna och i de här sammanhangen. Det är stolta föräldrar och även jag är stolt att se honom här.

Albin har med glädje noterat Hjalmars starka start i Burnley i The Championship.

ANNONS

– Det känns som om det är min lilla grabb som har lyckats. Det har gått mycket fortare än vad jag trodde med speltid. Han har gjort det bra. Jag är väldigt glad för hans skull. Jag vet att han är en skarp kille som snabbt läser av sin omgivning och kan anpassa sig.

– Det är sjukt kul, men jag har legat på honom att han inte ska slappna av. Det är bara första delen på en förhoppningsvis lång resa, säger han.

Anar slutet i landslaget

Hur stort skulle de vara om ni fick spela tillsammans i landslaget?

– Häftigt. Det var nog inget varken han eller jag trodde för två år sedan. Det är klart att det har varit drömmen sedan han började spela fotboll på seniornivå. Jag hoppas så klart att vi får se två Ekdal i någon match.

Nästa sommar fyller storebror Ekdal 35 år. Den sommaren vill han delvis tillbringa i Tyskland med landslaget. Ett eventuellt EM-slutspel blir hans sista mästerskap.

– Det tror jag. Det är inget långskott att säga.

Serie A-proffset (Spezia) har inga planer på att försöka sig på att spela lika länge som Zlatan Ibrahimovic.

– Jag förstår inte att han orkar. Han är väl sju åtta år äldre jag. Att jag skulle vara här om fyra fem år är otänkbart. Att han fortfarande kan spela på den nivå han gör efter skador och allt och göra skillnad är otroligt imponerande.

ANNONS

Fakta: Så spelar landslaget i EM-kvalet

24 mars: Sverige–Belgien (20.45).

27 mars: Sverige–Azerbajdzjan (20.45).

20 juni: Österrike–Sverige (20.45).

9 september: Estland–Sverige (20.45).

12 september: Sverige–Österrike (20.45).

16 oktober: Belgien–Sverige (20.45).

16 november: Azerbajdzjan–Sverige (18.00).

19 november: Sverige–Estland (18.00).

ANNONS