Lovisa Lindh under SM-veckan 2019
Lovisa Lindh under SM-veckan 2019 Bild: PETTER ARVIDSON

Efter tunga svackan – nu siktar Lindh mot VM

Lovisa Lindh är på jakt efter VM-kvalgränsen på 800 meter. Med drygt två månader kvar är hon själv inte alls orolig.
– Jag är lugn, formen finns där, säger Kungälvslöperskan.

ANNONS

I tisdags fyllde hon 28 år och firade då genom att springa in som trea på tiden 2.01,67 i schweiziska Luzern. Hennes bästa tid för säsongen, men ändå inte tillräckligt för att kvala till VM i höst.

2.01,67 är en förbättring från fredagens lopp i Lausanne där hon sprang på 2.03,60, säsongens näst sämsta tid och en bra bit från kvalgränsen.

– Loppen jag sprang i Lausanne var väl inga höjdare, det var speciellt att vara tillbaka där och jag tror att jag ville lite väl mycket. Jag satsade lite för hårt nästan, säger hon.

När Lindh senast tävlade i Lausanne var läget minst sagt annorlunda.

ANNONS

Det var då hon på riktigt presenterade sig som ett av svensk löpnings största namn. En formtoppad Lindh sprang då under drömgränsen två minuter och slog Abeba Aregawis svenska rekord med tiden 1.58,77.

– Det är små marginaler som skiljer om det är ett bra lopp eller ett sämre lopp. Allt behöver liksom klaffa.

Tunga svackan

Och det var ett tag sedan som det klaffade för Ullevi-löparen. Av förklarliga skäl. Efter det stora genombrottet 2017 seglade hon upp som medaljhopp inför VM i London. Men då var olyckan framme – bara några veckor innan mästerskapet.

Lindh tvingades avstå VM och fick till slut ställa in resten av säsongen på grund av en stressfraktur i foten.

– Jag såg bara VM framför mig. Sedan när det inte gick så var jag kvar i London ändå. Jag har tänkt på VM varje dag, berättade en besviken Lindh för GP i augusti 2017.

Och åren efter det har varit tuffa. Förhoppningar om medaljer på stora mästerskap förbyttes till en kamp för att nå tillbaka till den nivå hon visat innan hon drabbades av sin skada.

Men med ett färskt årsbästa i ryggen och en problemfri fot känner Lindh att hon närmar sig sin forna nivå.

ANNONS

– Jag känner mig inte speciellt långt borta från den formen. Den finns där, nu ska det bara klaffa, säger hon.

Två månader kvar

Kvalgränsen till höstens VM, som ligger på 2.00,60, ska vara avklarad innan den 6 september. Just nu är Lindh drygt sekunden från men två månader är lång tid menar hon.

– Alla är så stressade! Det är så lätt att stirra sig blind på siffror men jag är inte stressad alls, hade det varit förra året när jag kände att jag fick ta ut allt och ändå var för långsam då hade det varit tuffare men i år känns det bra.

Under den dryga månaden hon har tävlat nu så har bland annat yttre förhållanden varit anledning till att hon inte nått tiden än.

– Det har varit lite stolpe ut hittills i år. Förra året hade jag väldigt bra lopp, inga yttre omständigheter som störde men sprang ändå inte lika fort. I år har det gått bra trots att det till exempel har blåst mycket, säger hon.

Hur ser planen ut för att nå VM nu?

– Först och främst så springer jag på måndag i Varberg och efter det blir det läger i några veckor och sedan får vi se hur många tävlingar som behövs, säger hon.

ANNONS

VM inleds 29 september i Qatar.

ANNONS