Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stavhoppstävlingen i Mölndal blev en succé för Meijer och formen inför kommande tävling är fortsatt stabil.  Bild: JOEL MARKLUND
Stavhoppstävlingen i Mölndal blev en succé för Meijer och formen inför kommande tävling är fortsatt stabil. Bild: JOEL MARKLUND

Efter superhoppet laddar stavstjärnan om för Ullevi

Stavhopparen Michaela Meijer satte inte ett utan två rekord under förra helgens tävling.
Nu siktar hon mot nya höjder.
– Det känns som att det finns mer och att jag kan plocka mer. Bara jag får bra förhållanden och att huvudet är med, säger Michaela Meijer.

Så sent som i lördags hoppade Göteborgstjejen över 4,72 meter under stavhoppstävlingen i Mölndal. En höjd som betydde att hon både satt sitt personbästa utomhus – och nu även kan titulera sig som världsetta.

– Det var inte riktigt planerat. Vi gick bara efter höjningsschemat och efteråt i en intervju var det en som sa ”grattis till världsårsbästat”. Jag hade inte riktigt koll på det. Men jag menar ett världsårsbästa, jag tar det, säger Michaela Meijer.

Hur gärna vill du fortsätta vara världsetta?

– Klart jag vill. Det är bara att fortsätta hoppa och försöka höja nivån, och se hur länge jag kan behålla den.

Vad har du för höjder i kroppen?

– Det är svårt att säga. Det beror på väder, vind, form och huvud, och att man ska vara taggad. Men 4,80 till 4,85 hoppas jag på. Det är inte omöjligt men då ska allt stämma och det är väl det som är svårt. Att få allt att stämma runt omkring.

På lördag den 4 juli är det dags för den tredje tävlingen för säsongen och där kommer Meijer att ställas mot Lisa Gunnarsson och Angelica Bengtsson. Den sistnämnde har hon fajtats med i många tävlingar och de svenska rekorden har under de senaste åren hoppat mellan de två, med ett litet övertag till Bengtsson.

Hur ser du på motståndet?

– Vi är tre tjejer som ligger på samma nivå, det kommer att bli en bra tävling, säger Meijer.

Det är inte många i den översta världseliten som haft möjlighet att hoppa på tävling till följd av corona-pandemin. Men när tävlingsidrott nu tillåts i Sverige har de satt igång en stavhoppstour och deltävlingen den 4 juli ska hållas på Ullevi, om vädret tillåter. Väderprognosen visar att stora mängder regn ska falla över Göteborg och eventuellt flyttas tävlingen i stället in i Friidrottens hus, meddelar arrangören på sin hemsida.

Oavsett var tävlingen äger rum kommer den att eka tom på publik. En tom läktare är något som blivit vardagsmat för idrotten.

– Det klart att publiken är halva grejen, det är kul när man får stödet och hör publiken. Men nu får man i stället kolla på tävlingar med bättre förhållanden och lägga om fokus, säger Meijer.

Det blir en mästerskapsfri säsong

Den 3 augusti skulle hon ha inlett stavhoppskvalet under OS i Tokyo. Nu är de olympiska spelen framflyttade till nästa år. Något som Meijer menar gynnar henne:

– Klart jag hade velat haft ett OS i år. Det är det som man strävar och längtar efter men jag får ett år till på mig att träna och försöka bli ännu bättre. Det är bara att köra på och hoppas att de kan lösa så att det blir nästa år i stället.

Nu när det är ett helt år kvar till mästerskapet får Michaela Meijer i stället fokusera på sin träning och de kommande deltävlingarna i stavhoppstouren. Med en förhoppning om att de internationella tävlingarna snart kan sättas igång.

Men näst på schemat står tävlingen på Ullevi och kanske får vi se Meijer sätta nya rekord.

– Formmässigt känns det ganska bra och det har blivit bättre för varje tävling nu. Det känns stabilt. De höga höjderna inte känns lika ansträngande på samma sätt längre, jag behöver inte ta i eller spänna mig. Utan får ta det cool även på de höga höjderna så det känns bra, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.