Silvio Berlusconi är tillbaka i Serie A med Monza. Arkivbild.
Silvio Berlusconi är tillbaka i Serie A med Monza. Arkivbild. Bild: Roberto Monaldo/AP/TT

Efter skandalerna – Berlusconi tillbaka i Serie A

I skuggan av sina skandaler gjorde Silvio Berlusconi Milan till världens bästa fotbollsklubb. Nu är han tillbaka med sitt nya projekt – Monza. Med en nästan helt nyvärvad startelva gör klubben nu sin första säsong i Italiens högstaliga.

ANNONS
|

Silvio Berlusconi är mest känd för att ha varit kontroversiell premiärminister i Italien vid tre olika tillfällen. Hans tid vid makten kantades av skandaler.

Berlusconi har dömts för mutbrott, skattefusk och bedrägeri.

2015 dömdes han till tre års fängelse för att 2006 ha mutat en senator som en del i en plan att fälla den dåvarande regeringen.

Skandalerna avlöser varandra

Den absolut största skandalen avslöjades 2011 då Berlusconis "bunga bunga"-fester blev kända. I hans lyxvilla utanför Milano ska den förre premiärministern haft sexorgier där kvinnor fått pengar, smycken och gratis lägenheter av honom och hans vänner i utbyte mot sex och strippshower.

2013 dömdes han till sju års fängelse och politisk avstängning för att ha köpt sex av en minderårig marockansk nattklubbsdansös. Tack vare att ha överklaga domen slapp han fängelsestraff, då han förhalar den och hindrar den från att vinna laga kraft.

ANNONS

2013 kom också en ny italiensk lag som förbjöd dömda människor att sitta i parlamentet om de dömts till mer än två år. Påföljden blev att Berlusconi kastades ut och portades från att vara aktiv politisk i sex år.

Senast i onsdags berättade 85-åringen dock att han planerar att ställa upp i valet till senaten igen.

För fotbollsvärlden är han däremot mer känd som ägare av den italienska storklubben AC Milan i över tre decennier – mellan 1986 till 2017. Med Berlusconi som ägare befann sig Milan i sin storhetstid och vann Champions League fem gånger. Vid sin sida hade han hela tiden Adriano Galliani som vd.

Storsatsar

2018 köpte Berlusconi en klubb ingen, förutom möjligen italienare, hade hört talas om – AC Monza i Serie C för reapriset tre miljoner euro, motsvarande 31 miljoner svenska kronor. Återigen med Galliani som vd.

Med den nu 85-årige fotbollspampens pengar började klubben investera kraftigt för att ta sig uppåt i serierna. I januari 2019 skapades rubriker sedan 30 (!) spelare värvats. 2020 gick klubben upp i Serie B och värvade storspelare som Mario Balotelli och Kevin Prince-Boateng, som båda, liksom Zlatan, var med när Milan vann Scudetton 2011.

Men det dröjde ytterligare en säsong innan laget avancerade till Serie A och nu gör klubben sig redo för sin första säsong någonsin i Italiens finrum.

ANNONS

"Vill vinna ligan"

I och med det rustar man rejält. Etablerade Serie A-namn som Stefano Sensi, Gianluca Caprari, Alessio Cragno och inte minst EM-vinnaren Matteo Pessina från Atalanta har anslutit. Det ryktas även om en stjärnvärvning i form av PSG-anfallaren Mauro Icardi.

– Vi vill vinna ligan och gå till Champions League, skämtade Berlusconi efter avancemanget i playoff-finalen mot Pisa.

Ja, varför inte. Han är trots allt den italienska ligans näst rikaste man med en förmögenhet på 70 miljarder svenska kronor enligt Forbes.

Monza inleder Serie A-säsongen på lördag kväll hemma mot Torino.

Silvio Berlusconi. Arkivbild.
Silvio Berlusconi. Arkivbild. Bild: LaPresse via AP/TT

Fakta: Silvio Berlusconi.

Född: 29 September 1936 i Milano.

Politisk karriär: Började med politik först 1994 då han enligt uppgifter var tvungen för att undvika fängelse.

Äger även: Fininvest, ett mediebolag som kontrollerar flera av Italiens tv-kanaler och sändningsbolag

Tid som premiärminister: 1994–1995, 2001–2006, 2008–2011.

Fakta: Premiäromgången i Serie A:

Lördag:

Sampdoria–Atalanta kl 18.30

Milan–Udinese kl 18.30

Monza–Torino kl 20.45

Lecce–Inter kl 20.45

Söndag:

Fiorentina–Cremonese kl 18.30

Lazio–Bologna kl 18.30

Spezia–Empoli kl 20.45

Salernitana–Roma kl 20.45

Måndag:

Hellas Verona–Napoli kl 18.30

Juventus–Sassuolo kl 20.45

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS