Efter skandalen – underbarnet missade pallen

Den omtalade 15-åringen Kamila Valieva var guldfavorit i konståkning, men gick miste om medaljen efter flera missar i sitt fria program.
Valieva lämnade arenan i tårar – vilket även silvermedaljören Alexandra Tursova gjorde.
– Det är ingen glädje, säger Tursova.

ANNONS
|

Kamila Valieva fick lämna isen i Peking gråtande. Det blev ingen individuell medalj för det ryska underbarnet som stått i centrum för den stora dopningsskandalen i OS, utan hon slutade på fjärde plats.

Rysslands olympiska kommitté vann i början av spelen lagtävlingen i konståkning efter att Kamila Valieva blivit den första kvinnan att göra en kvadrupel i OS – men sen kom ett positivt dopingstest för 15-åriga Valieva.

Dubbelt ryskt på pallen

Det krävdes att Idrottens skiljedomstol Cas gav henne rätt att tävla vidare i OS för att hon skulle kunna ställa upp i den individuella tävlingen. Men i ett unikt beslut slog Internationella olympiska kommittén (IOK) fast att det inte skulle bli någon prisutdelning om ryskan kom bland de tre främsta – förrän dopningsaffären var utredd.

ANNONS

Trots att 15-åringen hade pressen på sig klarade hon av att prestera ett toppåk i det korta programmet i tisdags och tog ledningen. Men i det fria programmet hade ryskan flera missar, bland annat ett fall i ett kvadrupelhopp. Det räckte inte till en medalj.

– Det var bara en tidsfråga tills den här cirkusen skulle påverka henne på något sätt, säger Discoverys Cecilia Willberg.

Prispallen blev dock dubbelt rysk där Anna Sjtjerbakova tog guldet, Alexandra Trusova silvret och Kaori Sakamoto, från Japan, bronset.

– Jag är glad. Det har inte riktigt sjunkit in för mig. Jag kan inte tro att OS redan är över för mig, säger den 17-åriga Sjtjerbakova.

LÄS MER:Åldersgräns kan höjas efter kritik mot 15-åring

Kan avsluta karriären

Däremot var den jämngamla silvermedaljören, Alexandra Trusova, inte lika nöjd med resultatet.

– Jag är inte glad över resultatet. Det är ingen glädje, säger hon.

I en tv-intervju direkt efter resultatet annonserades ska Trusova ha sagt att hon aldrig kommer åka konståkning igen.

– Vi får se.

Att Valieva inte tog någon medalj innebär att det ordnades en medaljceremoni, där japanskan Sakamoto kanske strålade allra mest från sin bronsplats.

Svenska Josefin Taljegård missade det fria programmet eftersom hon inte kom bland de 25 bästa åkarna i det korta programmet.

ANNONS

Fakta: Dopningsärendet kring Kamila Valieva

25 december: Valieva lämnar det positiva dopningstestet under de ryska mästerskapen.

7 februari: Valieva leder det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen. Som första kvinna i ett OS gör hon ett hopp med fyra rotationer.

8 februari: Först nu bekräftas provsvaret från ett laboratorium i Stockholm. Valieva stängs av.

9 februari: Valieva överklagar avstängningen och tävlingsförbudet hävs av ryska antidopningsorganisationen Rusada. Men IOK, antidopningsorganisationen Wada och Internationella skridskoförbundet överklagar i sin tur till Cas, Idrottens skiljedomstol. I väntan på beslutet tränar Valieva på som vanligt.

13 februari: Valieva förhörs i sex timmar av Cas.

14 februari: Idrottens skiljedomstol beslutar att hon får tävla vidare i OS – trots dopningsmisstankarna. IOK meddelar samtidigt att inga medaljer kommer att delas ut om Valieva är topp tre i den individuella tävlingen. Medaljceremonin för lagtävlingen skjuts också upp ytterligare och kommer inte hållas under OS.

15 februari: Valieva svarar för ett toppåk i det korta programmet även om hon inleder med en liten miss. Efteråt brister hon ut i gråt ute på isen. Inför torsdagens fria program leder hon tävlingen före landsmaninnan Anna Sjtjerbakova.

16 februari: Enligt The New York Times ska inte bara en utan tre hjärtmediciner hittats i Valievas positiva test. Det ska vara hypoxen och L-Karnitin. De två ämnena är tillåtna och Valieva uppges ha listat dem på ett kontrollformulär. L-Karnitin är dock kontroversiellt och får bara tas oralt.

ANNONS