Efter korken i ögat – Biniam Girmay tvingas bryta Giro d’Italia

Först en historisk seger – sedan en proseccokork i ögat. Nu tvingas Biniam Girmay bryta Giro d’Italia.

ANNONS
|

Eritreanen Biniam Girmay vann den tionde etappen av Giro d’Italia på tisdagen efter att ha knäckt storstjärnan Mathieu van der Poel i en långspurt. I och med det blev 22-åringen den förste svarte åkaren att vinna en etapp i någon cykelsportens Gran Tours (Giro d'Italia, Tour de France och Spanien runt). Segern firades traditionsenligt med en flaska prosecco på podiet.

För Girmay gick firandet dock inte som planerat. När han skulle öppna flaskan sköt han sig själv i ögat med korken och efter att han stått kvar på podiet, med ena ögat stängt, fördes han till sjukhus för undersökning.

ANNONS

På tisdagen kom uppgifter om att det var oklart om Girmay skulle kunna fullfölja Girot, där elva etapper återstår. På onsdagsmorgonen bekräftar 22-åringen att han tvingas bryta tävlingen.

Ska undersökas vidare

Girmay säger i en video på sitt stall Intermarché-Wanty-Goberts sociala medier att han inte kommer starta i onsdagens etapp och därmed bryta Girot.

Han säger att han mår bra men att fler undersökningar kommer genomföras.

– När jag kom hem från sjukhuset firade jag lite med mina lagkamrater. Jag var lite ledsen över vad som hänt men jag njöt och nu är jag glad, säger eritreanen.

Han fortsätter:

– Det verkar vara okej men jag kommer inte starta för jag behöver mer vila för att läka ögat.

Intermarché-Wanty-Gobert skriver i ett uttalande att Girmay fått en blödning i vänster öga som kräver vård och vila.

Tidigare i Girot var det nära en liknade olycka som den Girmay råkade ut för. När just van der Poel vann den första etappen av tävlingen var korken från flaskan på podiet nära att träffa nederländaren i ögat men han hade tur och fick den i axeln.

Inför onsdagens sprintetapp över 203 kilometer till Reggio Emilia leder spanjoren Juan Pedro Lopez totalt, tolv sekunder före portugisen Joao Alemida.

ANNONS

LÄS MER:Biniam Girmays dråpliga olycka: Till sjukhus efter champagne-olycka

LÄS MER:Gösta ”Fåglum” Pettersson vann Giro d’Italia 1971 – sörjer sportens utveckling

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS