GFC:s Emma Berglund spelade tidigare i franska ligans Paris Saint Germain.
GFC:s Emma Berglund spelade tidigare i franska ligans Paris Saint Germain. Bild: ICON SPORT

Efter det ökade intresset – Viasat sänder de europeiska damligorna

100 matcher per säsong. Det är vad Viasat kommer att visa från de europeiska damligorna efter att ha skaffat rättigheterna till engelska, tyska och franska ligan.

ANNONS
|

Under tisdagen stod det klart att Nordic Entertainment Group storsatsar på fotbollsutbudet på damsidan. Redan nästa vecka kan man ta del av Viasats satsning. Sändningspremiärerna inleds med derbymatcherna mellan Manchester City–Manchester United den 7 september samt Arsenal–Tottenham den 8 september.

– Vi har kollat på det ett tag men det blev rätt snabba puckar här på slutet. Det känns som att det är dags nu, säger Per Nunstedt, sportchef på NENT Group Sverige.

Totalt handlar det om minst 50 matcher från engelska ligan, närmare 60 matcher från tyska ligan de kommande tre säsongerna, samt drygt 20 matcher från franska ligan säsongen 2019/2020 och 2020/2021 inklusive cupfinalen och supercupen. Förutom på Viaplay kommer några matcherna att sändas på bolagets kommersiella kanaler.

ANNONS

– Det handlar om några enstaka tillfällen. Men premiärmatchen mellan Manchester City och Manchester United sänder vi på TV10 och där kommer vi även att ha en studioinramning. Ett Manchesterderby på en storarena blir en bra kick off, säger Per Nunstedt.

Lokala landslagstalangen: "Känns jättehäftigt"

Bland de europeiska ligorna finns storklubbar som bland andra Arsenal, Manchester City, Liverpool, Frankfurt, Wolfsburg, Lyon och Paris Saint Germain (PSG) och flera svenska ansikten kan ses i rutan med start nästa vecka.

GFC-försvararen och landslagstalangen Emma Berglund spelade tidigare i Parisklubben PSG. Enligt henne har det tidigare, även som spelare, varit svårt att följa de olika ligorna.

– Det har varit svårt att hitta sändningar så det här är ju skitbra. Rent spontant känns det jättehäftigt, säger hon.

Efter klubbytet från PSG till GFC tidigare i år har Berglund svårt att jämföra intresset för damfotbollen före och efter sommarens världsmästerskap. Men det hon ser som positivt med Viasats satsning är att man enklare kan följa en spelare vidare i karriären efter VM.

– Det har skett en del spelarbyten och det har varit svårt att följa en spelare som spelar ute i Europa. Det spelas många matcher på hög nivå som knappt nämns. Jag vet ju inte om intresset finns kvar efter VM, men jag hoppas det.

ANNONS

Sänder även EM-kval

Hur Viasats satsning mynnar ut vad gäller tittarsiffror återstår väl att se, men Emma Berglund är en av dem som kommer sitta bänkad framför många av matcherna som sänds framöver.

– Det var lätt att följa VM och roligt att kunna göra det, så jag kommer absolut se de här matcherna.

Även damernas EM-kval borta mot Lettland sänds på Viaplay den 3 september. Sedan tidigare har Viasat rättigheterna till herrarnas Champions League, Premier League, League Championship, Bundesliga, Ligue 1, holländska ligan, skotska ligan och danska ligan.

ANNONS