Ebba Anderssons succé – vann i mördarbacken och tog första segern

Efter 19 pallplatser kom äntligen segern för Ebba Andersson. I mördarbacken i Tour de Ski-avslutningen var det ingen som rådde på svenskan.
– Jag är jättestolt verkligen över hur jag lyckats hantera den här touren, säger Ebba Andersson, som hade en tuff inledning av touren, till SVT.

ANNONS
|

Inför den sista etappen, den tuffa mördarbacken, upp för Alpe Cermis, låg Ebba Andersson på sjätteplats i Tour de Ski, 2 minuter och tio sekunder efter amerikanskan Jessica Diggins i topp.

För Ebba Andersson stod dels en pallplats i touren och dels seger på etappen på spel.

Och det stod tidigt i loppet klart att svenskorna pratat ihop sig om hur etappen skulle läggas upp. Tidigt i loppet låg sex svenskor i täten och drog upp ett högt tempo och ett fint svenskt lagarbete gjorde att Ebba Andersson hade en bra position när stigningen började. Där ryckte Andersson och de andra svenskorna låg bakom och gjorde det svårt för konkurrenterna att haka på.

ANNONS

– Det var ju trevligt att det gick i lås, för vi hade snackat ihop oss om hur vi skulle lägga upp det och att jag skulle gå sparsamt i rygg fram till backen. Det är verkligen en laginsats idag och hela touren, säger Ebba Andersson till SVT efter målgång.

Svahn: ”Kul att få göra något sådant här”

Emma Ribom berättar om den svenska taktiken:

– Drömplanen var att Ebba skulle få några meter där i botten av backen. Jessie är en grym hängåkare och Ebba fick några meter, säger hon till Sportbladet.

Linn Svahn:

– Ebba var mitt huvudfokus en bra bit in i backen sen kom jag på att jag måste ta mig upp också, säger hon till tidningen och fortsätter:

– Jag har självinsikt nog att veta att jag är klappkass uppför backen så då är det kul att få göra något sådant här.

Väl i backen var det var kvinna för sig.

Med 2,5 kilometer kvar av etappen ledde Andersson fortfarande, knappt tio sekunder före Jessica Diggins och Yulia Stupak som närmade sig bakom.

Då började den riktigt tuffa delen av backen och Andersson drygade ut sin ledning något, men Diggins hängde i samtidigt som Stupak tappade. I branterna drygade Andersson ut, när det planade ut kom Diggins närmre igen.

ANNONS

Med en kilometer kvar av backen och etappen var Ebba Anderssons pallplats i Tour de Ski säkrad och nu var frågan om hon skulle hålla Jessica Diggins bakom sig och ta sin första världscupseger. Det skiljde där åtta sekunder mellan svenskan och amerikanskan.

Hyllar laginsatsen

Det blev spänning ända till slutet – men Ebba Andersson höll undan för Jessica Diggins. Efter 19 pallplatser kom till slut Anderssons första världscupseger.

– Det var tufft, verkligen. Framför allt eftersom jag hade "Jessie" på nära avstånd bakom hela tiden. Jag kunde aldrig riktigt slappna av, säger Andersson till SVT.

Ebba Andersson slutade trea i totalen Tour de Ski, bakom Jessica Diggins och Yulia Stupak. Hon är den femte svenska åkaren någonsin som tar sig upp på pallen i totalen i Tour de Ski.

– Jag är jättestolt verkligen över hur jag lyckats hantera den här touren i och med att den fick den start den fick, jag har verkligen haft en mental kamp med mig själv. Jag är jätteglad att jag lyckats vända det och att jag lyckades ta mig i mål här, säger Andersson till SVT och syftar på den tuffa tourinledningen i Schweiz.

– Nu kommer jag fira med mina lagkompisar. Vi har mycket att fira!

ANNONS

De svenska placeringarna i etappen bakom Ebba Andersson var: Moa Lundgren 21:a, Jonna Sundling 26:a, Emma Ribom 29:a, Linn Svahn 32:a, Maja Dahlqvist 38:a och Moa Olsson 41:a.

Slutställning

1) Jessica Diggins, USA

2) Yulia Stupak, Ryssland, +1.25

3) Ebba Andersson, Sverige, +2.01

4) Tatjana Sorina, Ryssland, +2.58

5) Krista Pärmäkoski, Finland, +3.23

14) Linn Svahn, +6.38

19) Maja Dahlqvist, +7.47

21) Emma Ribom, +9.47

25) Jonna Sundling, +10.07

30) Moa Lundgren, +11.55

36) Moa Olsson, +15.11

Alla Tour de Ski-vinnare

2020–21: Jessica Diggins, USA

2019–20: Therese Johaug, Norge

2018–19: Ingvild Flugstad Østberg, Norge

2017–18: Heidi Weng, Norge

2016–17: Heidi Weng

2015–16: Therese Johaug

2014–15: Marit Bjørgen, Norge

2013–14: Therese Johaug

2012–13: Justyna Kowalczyk, Polen

2011–12: Justyna Kowalczyk

2010–11: Justyna Kowalczyk

2009–10: Justyna Kowalczyk

2008–09: Virpi Kuitunen, Finland

2007–08: Charlotte Kalla, Sverige

2006–07: Virpi Kuitunen.

ANNONS