Många tycker att deras barns idrottande kostar för mycket.
Många tycker att deras barns idrottande kostar för mycket.

Dyrt att låta barn idrotta – så håller du nere kostnaderna

ANNONS
|

Trots statligt föreningsbidrag för att hjälpa barn- och ungdomsidrotten att minska kostnaderna, blir det vanligaste barnidrotterna dyrare för varje år. Dyra träningskostnader är något som även diskuteras på sajten familjeliv.se. En mamma har svarat på frågan ”kostar barns idrottande för mycket?”

– Ja, definitivt. Vi har löst det genom att de helt enkelt får ägna sig åt det billigaste alternativet, vilket i vårt fall innebär fotboll, skriver hon.

En annan mamma skriver:

– Jag tycker att barnidrott är viktigt och även att det är ganska dyrt. Jag kan mycket väl förstå att den som är ensamstående med barn får ångest av att behöva prioritera eller neka sitt barn att fortsätta med en aktivitet, säger hon.

ANNONS

Ishockey dyraste barnidrotten

Ishockey är den dyraste barnidrotten och kostar runt 10.740 kr per år tätt följt av ridning. Billigast är gymnastik som kostar runt 2.360 kr per år. Bakom sifforna ligger en undersökning som genomfördes av Riksidrottsförbundet 2009.

– Siffrorna från undersökningen är högst aktuella även idag, de följer den utveckling som kom fram redan 2003 när en liknande kostnadsundersökning gjordes, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Försöka bromsa

Karin Mattsson Weijber menar att föräldrar på flera sätt kan försöka hålla kostnaderna nere genom att gemensamt inom laget försöka bromsa. Enligt Riksidrottsförbundets kostnadsundersökning är resor och turneringar en stor del av kostnaden framförallt inom vissa idrotter. Där tycker hon att man inom laget ska fundera över om knattelaget måste åka flera mil på cup eller om det finns någon turnering närmare.

– Även om just ditt barns idrottande inte är någon ekonomisk uppoffring kanske det är det för andra föräldrar. Jag tror att det är viktigt att som förälder kunna se sitt barns idrottande i ett större perspektiv. Längden på resan till cupen eller tävlingen kommer nog inte göra ditt barn till en bättre eller sämre idrottare, säger Karin Mattsson Weijber.

Samåk till träningen

ANNONS

Andra förslag hon ger för att minska utgifterna är att samåka både till träning och tävling. Fundera över materialvalet. Vissa sporter kräver mer material än andra, men måste det vara det allra senaste och dyraste? Karin Mattsson Weijber menar att svaret på den frågan inte är så enkel. Självklart behöver man inte det så länge utrustningen är anpassad och säkerhetsgodkänd för barn och den specifika sporten. Det svåra är hantera det grupptryck som lätt letar sig in även bland de yngre idrottarna med vilka märken och prylar man bara måste ha. Där har du som förälder ett visst ansvar att gå samman med andra föräldrar och hålla förväntningar och krav nere.

Får valuta för pengarna

Trots att kostnaderna för barns idrottsutövande många gånger kan vara dyra visar undersökningen att en majoritet av föräldrarna tycker att det får valuta för pengarna. Något som även diskuteras på Familjeliv.se, en mamma skriver i forumet:

– Vår dotter är bara sex år än så länge och håller på med en sport, men jag betalar gärna mitt barns idrott- eller musikintresse, för det berikar vårt barn och ger nya kompisar utanför skolan och något att göra på fritiden. Så jag lägger gärna en slant på det, säger hon.

ANNONS

– Bli medlem i föreningen där ditt barn idrottar – på så sätt kan du vara med och påverka hur pengarna i föreningen används, genom att rösta bland annat under årsmötet.

– Samåk - det kan kännas fånigt men i längden blir kostnaden för att åka till träningar och tävlingar ganska stor.

– Köp inte det dyraste – inom vissa idrotter är det kostnaderna för materialet som drar iväg. Fundera både en och två gånger på vad du köper. Måste du köpa de dyraste skridskorna när ungen växer ur dem efter en halv säsong?

– Anordna loppis och bytardagar inom föreningen – det finns säkert föräldrar med äldre barn som har högar av träningsutrustning med rätt färger och loggor hemma som bara ligger och skräpar.

– Tänk på hela laget när du föreslår läger och cuper på andra platser än i hemstaden. Alla kanske inte har samma förutsättningar som du. För barnens skull är det nog viktigast att alla kan följa med än att ni åker till en annan stad.

SÅ MYCKET KOSTAR DE 10 VANLIGASTE BARN- OCH UNGDOMSIDROTTERNA

Total 5128 kr

Basket 3900 kr

Fotboll 3700 kr

Friidrott 4100 kr

Golf 3500 kr

Gymnastik 2360 kr

Innebandy 3945 kr

Ishockey 10740 kr

Ridsport 10405 kr

Simning 3925 kr

Tennis 4700 kr

Källa: Riksidrottsförbundets kostnadsundersökning från mars 2009. Siffrorna bygger på ett medianvärde för idrottens totala kostnad.

Tack för era nomineringar till Årets idrottsförälder. Den 27 april startar omröstningen på www.gp.se/idrottsforalder

ANNONS