Dopingavstängningen hävs – kan bli OS-joker

Dopingkommissionen har lyft sin avstängning mot Abeba Aregawi. Hon är därmed fri att tävla med direkt och kan få springa i OS för Sverige. – Jag är väldigt glad och lättad över det här beslutet. Jag vill till OS, säger Aregawi till SVT Sport.

ANNONS
|

Tidigare i våras kom besked om att den svenska friidrottsstjärnan Abeba Aregawi testat positivt för det, sedan årskiftet, dopingklassade medlem meldonium.

Under onsdagen kom en tvär vändning i fallet. Dopingkommissionen friar Aregawi från misstankar om dopingbrott. Avstängningen mot henne upphävs därmed.

Ett beslut som tas emot med lättnad på friidrottsförbundet.

– Äntligen har det kommit ett beslut i det här ärendet som varit väldigt komplicerat och tagit lång tid att behandla. Men vi är också överraskade att det kommer nu med tanke på de kontakter vi haft med Dopingkommissionen tidigare, säger generalsekreterare Stefan Olsson till förbundets sajt.

– Vi har respekt för att det har varit ett svårt och väldigt speciellt fall vilket också gjort det svårt för oss att förstå alla turer som har varit. Vi är inte de enda som är drabbade av komplexiteten kring meldonium, närmare 200 idrottare i olika länder har påverkats av det här och alla sitter i samma situation. Förutsättningarna har förändrats under resans gång för alla som tar beslut, säger han.

ANNONS

Dopingkommissionens ordförande,Kristina Olinder, förklarar beslutet kring Aregawi.

– Ett beslut som är taget enligt de regler vi har, säger hon till TT.

Beslutet innebär att Abeba Aregawi är fri att tävla omedelbart. Något som kan innebär att hon kan komma att bli en svensk OS-joker.

– Abeba Aregawi blev i ett tidigt skede uttagen till OS i Rio då hon var topp åtta på VM i fjol. Sedan blev hon borttagen ur OS-truppen i samband med dopingavstängningen. Vad som kommer hända nu är något vi och SOK får ha en dialog om, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Abeba Aregawi började tävla för Sverige 2012 och har sedan dess hunnit vinna VM-guld på 1 500 meter både inomhus och utomhus samt EM-guld på 1 500 meter inomhus och EM-silver på samma sträcka utomhus.

Med avstängningen hävd meddelar nu Aregawi själv att hon vill till OS och tävla.

– Jag är väldigt glad och lättad över det här beslutet. Jag vill till OS, säger hon till SVT.

ANNONS