Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Donald Trump backar Drew Brees efter kritiken

NFL-stjärnan Drew Brees hamnade i blåsväder efter han sagt att han aldrig kommer stå bakom någon som går ner på knä under nationalsången.
Nu får han stöttning från högsta ort – nämligen Donald Trump.
"Han borde inte ha backat från sitt ställningstagande", skriver presidenten på Twitter.

Det hela började 2016 när Colin Kaepernick, då quarterback i San Francisco 49:ers, valde att gå ner på knä under nationalsången inför en försäsongsmatch.

Han gjorde det i protest mot rasismen och polisens brutalitet mot svarta i USA. Aktionen möttes av både stöd och motstånd.

Flera spelare i NFL valde att ta rygg och göra samma sak. Samtidigt som många kritiserade handlingen och menade att det bland annat var respektlöst mot flaggan och krigsveteraner.

Colin Kaepernick (mitten) var initiativtagaren bakom att gå ner på knä under nationalsången i NFL. Bild: Marcio Jose Sanchez
Colin Kaepernick (mitten) var initiativtagaren bakom att gå ner på knä under nationalsången i NFL. Bild: Marcio Jose Sanchez

En av dem var president Donald Trump.

Nu, nästan fyra år senare, har debatten blossat upp igen.

Efter att en svart man vid namn George Floyd dött, till följd av ett brutalt ingripande från fyra poliser i Minneapolis, har demonstrationer pågått i hela landet och allt fler idrottare har gjort sina röster hörda och stöttat rörelsen Black Lives Matters.

Kritiserat uttalande

LÄS MER: Högsbostjärnan Aliyah Huland El om protesterna i hemlandet: "Människor är rasande"

Med anledning av detta fick NFL-stjärnan Drew Brees frågan om han i efterhand kan förstå varför Colin Kaepernick gick ner på knä under nationalsången för fyra år sedan och ifall han trodde spelare kommer knäböja under den kommande säsongen.

Då svarade han bland annat:

– Jag kommer aldrig att hålla med någon som är respektlös mot den amerikanska flaggan eller vårt land.

Uttalandet möttes av kraftig kritik.

Hans lagkamrat Michael Thomas twittrade "Han vet inte bättre" och NBA-stjärnan Lebron James skrev ”Du förstår fortfarande inte varför ”Kap” knäböjde?".

Senare valde Drew Brees att be om ursäkt för sin kommentar.

"Jag inser att jag borde prata mindre och lyssna mer... Och när det svarta samhället pratar om deras smärta måste vi alla lyssna. För det är jag mycket ledsen och jag ber er om förlåtelse.", skrev han på twitter.

LÄS MER: Efter kritiken – Brees ber om ursäkt

Backas av Donald Trump

Nu får han dock uppbackning från högsta ort i USA, nämligen från president Donald Trump. Han tycker inte att Brees ska behöva be om ursäkt.

"Vi borde stå rakryggade, helst saluterande eller med handen på hjärtat. Det finns andra saker du kan demonstrera, men inte mot vår ståtliga amerikanske flagga - INGA KNÄN!", skriver han på Twitter.

Drew Brees slår tillbaka mot Donald Trump

Men Drew Brees tar dock inte emot stöttningen från presidenten med öppna armar. På Instagram har han lagt upp en bild med texten "Till president Trump."

Under bilden har han lagt upp ett öppet brev.

"Genom mina konversationer med vänner, lagkamrater och företrädare för svarta i USA har jag insett att det här inte handlar om den amerikanska flaggan. Det har aldrig gjort det. Vi kan inte längre använda flaggan för att vända folk och distrahera dem från de riktiga problemen vår svarta befolkning utsätts för", skriver han.

Han fortsätter:

"Vi måste sluta prata om flaggan och rikta vårt fokus mot de riktiga problemen med systematisk rasistisk orättvisa, ekonomiskt förtryck, polisbrutalitet och en juridisk- och fängelse-reformation."

LÄS MER: Pettersson om polisvåldet: "Blev illamående"

Drew Brees uppmanar även befolkningen att ta ställning och hjälpas åt för att bli kvitt rasismen i landet.

"Vi, som vita amerikaner, måste lyssna och lära oss av smärtan och lidandet från de svarta i USA. Vi måste erkänna problemen, se lösningarna och göra slag i saken. Den svarta befolkningen kan inte göra det ensam, detta kräver oss alla."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.