Stéphanie Frappart skriver på torsdagen in sig i historieböckerna på nytt. Arkivbild.
Stéphanie Frappart skriver på torsdagen in sig i historieböckerna på nytt. Arkivbild. Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT

Domarprofilen hyllar pionjären: "Otroligt kompetent"

När Costa Rica och Tyskland möts på torsdagskvällen riktas inte bara fokus på spelarna.
I centrum står även Stéphanie Frappart – den första kvinnliga huvuddomaren i en VM-match för herrar.
– En otrolig förebild, säger tidigare VM-domaren Jonas Eriksson.

ANNONS
|

Stéphanie Frappart har tidigare dömt herrmatcher i bland annat Champions League och i den franska högstaligan. Och i förra veckan var hon som första kvinna fjärdedomare i ett herr-VM när Polen och Mexiko möttes.

Nu blir fransyskan historisk som första kvinna att vara huvuddomare i ett fotbolls-VM för herrar.

38-åringen, som 2021 blev första kvinna att döma en VM-kvalmatch för herrar då hon höll i pipan i mötet mellan Nederländerna och Lettland, kommer att döma torsdagens avgörande gruppspelsmatch mellan Costa Rica och Tyskland. Vid sin sida har hon två andra kvinnliga domare, brasilianskan Neuza Back och mexikanskan Karen Díaz Medina. Och i VAR-rummet kommer amerikanskan Kathryn Nesbitt vara offsidedomare.

ANNONS

Att bryta ny mark är något Frappart är van vid.

– Jag var den första kvinnliga domaren i Frankrike, den första i Europa. Alltid den första. Jag vet hur jag ska hantera det, sade hon till The Athletic inför Qatar-VM.

"Otroligt kompetent"

Tidigare svenske proffsdomaren Jonas Eriksson, som är expert i SVT:s VM-studio, tror att hon kommer att lösa den historiska uppgiften utan några som helst problem.

– Jag är övertygad om att hon kommer att ta möjligheten. Hon är en otroligt kompetent domare. Hon skulle inte ha dömt regelbundet i Ligue 1 om hon inte hade klass och kompetens, säger han till TT.

Eriksson, som under sin aktiva karriär från 2002 till 2018 dömde allt från Champions League till EM- och VM-slutspel, har stött på Frappart vid flera tillfällen. Och han delar beskrivningen av henne som lågmäld, karismatisk och diplomatisk.

– Plus att hon har sett mycket fotboll i sina dagar, det märks på henne. Jag tycker att det är en jätteviktig egenskap hos domare – att man har sett fotboll och känner igen en match, vet vad som händer, man förstår taktiken. Att läsa av spelet och ha spelförståelse. Jag tycker att hon har alla de delarna, säger han.

ANNONS

Tränar hårdare

Dessutom tränar hon hårdare än de flesta herrdomarna.

– Man ska veta att fystesterna är exakt samma för män och kvinnor som vill döma på den här nivån, det vill säga man gör ingen skillnad på hur långt eller snabbt man ska springa som kvinna respektive man.

– Det innebär att för att hon ska uppnå dessa krav så måste hon träna hårdare än männen.

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, har kritiserats hårt både inför VM och under mästerskapet i Qatar, bland annat för förbudet av de regnbågsfärgade lagkaptensbindlarna.

Tror inte på fler VM-matcher

Jonas Eriksson tror dock inte att det spelat in i beslutet att ge Stéphanie Frappart ansvaret som huvuddomare i torsdagens möte.

– Att man tar ut en kvinnlig domare för att tvätta sitt eget skitiga varumärke – det varken tror eller hoppas jag är fallet, säger han.

Däremot ser Eriksson det som föga troligt att fransyskan får fler matcher som huvuddomare i det här mästerskapet.

– Jag hoppas att hon får det, men det tror jag inte, säger han och fortsätter:

– Alla domare som har fått två matcher hittills är för mig de som är mest aktuella att få döma i slutspelet. Sedan ska man veta att Fifa är extremt politiskt när det gäller uttagningar. Stéphanie Frappart kommer från Europa, en kontinent som har nio eller tio andra domare representerade i VM. Det innebär att de ligger före henne, överlägset till och med, när det kommer till erfarenhet, rankning och meriter.

ANNONS
Stéphanie Frappart har tidigare bland annat dömt Uefas supercupfinal mellan Chelsea och Liverpool 2019. Arkivbild.
Stéphanie Frappart har tidigare bland annat dömt Uefas supercupfinal mellan Chelsea och Liverpool 2019. Arkivbild. Bild: Thanassis Stavrakis/AP/TT

Fakta: Stéphanie Frappart

Född: Den 14 december 1983 (38 år) i Le Plessis-Bouchard, Frankrike.

Meriter: Började döma herrmatcher 2011, då i den franska tredjedivisionen. Har dömt i Ligue 1, den franska högstaligan, sedan 2019. Dömde Uefas supercupfinal mellan Chelsea och Liverpool 2019. Har dömt i herrarnas Champions League sedan 2020 och dömde i fjol VM-kvalet mellan Nederländerna och Lettland. Samtliga som första kvinna. Blev även första kvinna att få döma en VM-match för herrar då hon var fjärdedomare i mötet Mexiko–Polen den 22 november. Har även dömt stora matcher på damsidan, som exempelvis VM-finalen mellan USA och Nederländerna 2019.

Aktuell: Skriver på torsdagen historia som första kvinna att vara huvuddomare i ett VM-slutspel för herrar. Dömer gruppspelsmatchen mellan Costa Rica och Tyskland.

Fakta: Kvinnliga domare i Qatar-VM

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, har för första gången tagit ut kvinnliga domare till att döma ett VM för herrar. Totalt sex kvinnor finns med i domarnas VM-trupp i Qatar.

Huvuddomare: Stéphanie Frappart, Frankrike, Salima Mukansanga, Rwanda, Yoshimi Yamashita, Japan.

Assisterande domare: Neuza Back, Brasilien, Karen Díaz Medina, Mexiko, Kathryn Nesbitt, USA.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS