Djurgården reste sig – och vann SM-guld

SM-guldet såg ut att glida Djurgården ur händerna på allsvenskans sista dag. Men efter en stark upphämtning knep blåränderna den poäng som krävdes. Djurgården är svenska mästare i fotboll för tolfte gången, efter 2–2 borta mot Norrköping.
– Det är helt jävla sjukt. Vilka gubbar, vrålade en gråtande Bosse Andersson i C More.

ANNONS
|

Det var upplagt för ett gulddrama – och ett gulddrama blev det.

När allsvenskans sista omgång blåstes i gång på lördagen fanns guldet i Norrköping – och i Djurgårdens ägo. Allt blåränderna behövde göra var att ta en poäng mot Norrköping.

Problemet? Norrköping hade vunnit åtta raka hemmamatcher i allsvenskan, och de tänkte inte sluta nu … 1–0 kom via Rasmus Lauritsen redan efter åtta minuter, och innan ens kvarten var spelad hade Norrköping utökat till 2–0 genom Sead Haksabanovic.

– Det är inte som vi tänkt oss. Vi får en usel start och ligger under med 2–0 … så det gäller att vi steppar upp i andra, sa en bekymrad Marcus Danielsson (Djurgårdskapten) senare till C More.

ANNONS

Medan Djurgården var i chocktillstånd passade guldrivalerna Malmö och Hammarby på – och tog båda ledningen i sina matcher. Samtliga topplag låg på samma poäng (65) när den brutalt spännande guldstriden gick till halvtidsvila, men Malmö hade guldgreppet tack vare bättre målskillnad.

– Vi var bestämda om att försöka starta matchen bra och ta kontroll över den. Det tycker jag att vi gör även om vi kan höja oss bakåt, konstaterade Malmös 2–0-skytt Arnor Traustason i halvtid.

Häcken bromsade Hammarby

Kunde då Hammarby kliva upp på alla cylindrar, och få till ännu en rejäl överkörning på hemmaplan säsongen 2019? Det skulle krävas för att springa förbi Malmö i andra halvlek, men Häcken hade visat sig vara en tuff nöt att knäcka.

– Häcken gör det bra, håller i bollen bra och kommer emellan oss. Men vi leder med 1–0 så vi får fortsätta, kanske bli lite bättre i sista tredjedelen, sade Hammarbys målskytt Alexander Kacaniklic i paus.

Ja, Häcken gjorde det bra, och Häcken skulle fortsätta göra det bra.

Med fem minuter spelade i andra halvlek var det inte Hammarby som utökade – utan BK Häcken som kvitterade. Gustaf Nilsson, som gjorde sin första allsvenska start på två månader, rullade in 1–1 inför en chockad hemmapublik.

ANNONS

LÄS MER:Stockholmsklubbarna om framgångsvågen – hyllar IFK Göteborg

Malmös överkörning hjälpte inte

Hammarby var efter det aldrig nära SM-titeln, även om det skulle sluta 4–1 till slut.

Nu stod det mellan Malmö och Djurgården – och plötsligt var det Malmös guld att förlora. Då vaknade Djurgården, och på en hörnretur satte Jesper Karlström reduceringen till 2–1.

Malmö utökade samtidigt till både 3–0 (Sören Rieks) och 4–0 (Markus Rosenberg) mot Örebro. Men det skulle ju inte ha någon som helst betydelse om Djurgården fick in den där kvitteringen … och den skulle komma.

Mohamed Buya Turay (som var matchhjälte mot Blåvitt och hade nätat i tre raka matcher) tänkte inte låta guldet glida Djurgården ur händerna. Efter ett fint inspel av Emir Kujovic var han där och stänkte in 2–2.

Guldkarusellen hade snurrat runt

Den stora guldkarusellen hade snurrat ett helt varv, och med 25 minuter kvar av den allsvenska säsongen var titeln åter i Djurgårdens händer.

Malmö gjorde 5–0 borta mot Örebro, men vid det laget kunde de gjort fem till utan att det gjorde någon skillnad.

I Norrköping hade nämligen hemmaspelaren Gudmundur Thorarinsson blivit utvisad med kvarten kvar, och de tillresta stockholmarna (som hade invaderat större delen av Östgötaporten) blev bara mer och mer högljudda.

2–2 stod sig fram till minut 90, och fjärdedomaren visade fem minuters stopptid. Fem blev fyra, fyra blev tre, tre blev två, och två blev en …

ANNONS

Norrköping såg länge ut att undvika en planstormning denna dag, men de Djurgårdsfans som hjälpt laget att forcera in två mål efter paus skulle få sin gräskänning. Samma sekund som domare Glenn Nyberg blåste av matchen förvandlades gräset på Östgötaporten till ett blått guldhav.

Djurgården var svenska mästare i fotboll, för tolfte gången i klubbens historia.

"Vi är Sveriges bästa lag"

Sportchefen Bosse Andersson grät rakt ut efter slutsignalen.

– Det är helt jävla sjukt. Vilka gubbar. Jag är så jävla tacksam att få uppleva det här, sade han i C More.

– Absolut, vi har vunnit förr. Men nu ... jag har varit orolig hela hösten. Vi är inte det bästa laget, men vi står där med bucklan.

En av de många blårandiga guldhjältarna, Astrit Ajdarevic, fick hoppa in i halvtid och var således delaktig i upphämtningen.

– Men det var hela laget. Vi sa i halvtid att "det där var inte vi". Det vi visar här i andra halvlek, det var fucking moral! Vi är Sveriges bästa lag, skrek Ajderevic innan han försvann in i den guldfirande dimman. En dimma som redan nått Stockholm, och ett guldfirande som inte lär lägga sig på länge ...

ANNONS