Novak Djokovic jublar över segern i Australian Open-finalen där han besegrade Daniil Medvedev.
Novak Djokovic jublar över segern i Australian Open-finalen där han besegrade Daniil Medvedev. Bild: Andy Brownbill/AP/TT

Djokovics nionde titel som en berg-och-dalbana

Novak Djokovic tog sin nionde titel i Australian Open efter finalseger över Daniil Medvedev.
– Det var en av de hårdaste turneringarna jag spelat, det var som en berg-och-dalbana, säger Djokovic.

ANNONS

Det spåddes bli en jämn och tuff final i Australian Open. Och det blev det — men bara i ett set. Djokovic tog sedan enkelt hem de två följande och vann över Medvedev med 7–5, 6–2, 6–2.

Det var den serbiske världsettans nionde titel i grand slam-turneringen i Melbourne. Han har aldrig förlorat en final i Australian Open. Han tog också sin 18:e grand slam-titel.

Efteråt hyllade han tennisanläggningen Melbourne Park, särskilt huvudarenan:

– Jag vill tacka den här banan, Rod Laver Arena, jag älskar dig mer för varje år, säger Djokovic i tacktalet.

Emotionellt för Djokovic

Efteråt säger han, enligt AFP, till den australiska tv-kanalen Channel Nine:

ANNONS

– Emotionellt var det en av de allra svåraste turneringarna jag spelat. Vi var i karantän och mycket hände i medierna. Brevet som jag skrev med rekommendationer för spelarna missförstods för att vara ett kravbrev. Och då ansågs jag vara persona non grata (inte välkommen) i det här landet, säger Djokovic till tv-kanalen.

– Så det var tufft att hantera allt. Och så blev jag skadad i tredje omgången. Det var som att åka berg-och-dalbana. Men det gör nog att det känns ännu bättre för mig nu, och jag tar med mig mycket positivt från turneringen.

Magmuskelskadan gjorde att han med nöd och näppe tog sig vidare från den tredje omgången. Han har dock tvingats avstå från träning mellan matcherna.

Medvedev var obesegrad i 20 matcher inför finalen. Världsfyran vann ATP-finalen i november och i Melbourne hade han bara tappat två set inför finalen.

– Det är otroligt med din 20 matcher långa svit, säger Djokovic om Medvedev, i segertalet, och fortsätter hyllningen.

– Jag gillar dig, utanför banan är du alltid vänlig. Men på banan är du en av de tuffaste jag mött i mitt liv. Det kommer inte att dröja länge förrän du tar en grand slam-titel. Men jag skulle uppskatta om du väntade några år.

ANNONS

Luften gick ur

Första set blev väldigt jämnt. Spelarna bröt motståndarens serve varsin gång, men till slut var det Djokovic som lyckades bryta ryssens serve en andra gång för att ta hem setet.

Då verkade luften gå ur Medvedev, samtidigt som Djokovic fick ny energi och enkelt kunde ta hem setet. Ryssen hämtade sig aldrig och matchen var över på knappt två timmar.

– Jag hade velat göra matchen längre och roligare för er, säger Medvedev till publiken i sitt tacktal.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel finalmotståndare i ATP-finalen.

ANNONS