Novak Djokovic på väg till sitt flyg.
Novak Djokovic på väg till sitt flyg. Bild: Mell Chun/AFP/TT

Djokovic utvisas: "Extremt besviken"

Under tenniskarriären har segrarna radats upp. Den här gången är dock Novak Djokovic en stor förlorare. Den ovaccinerade världsettan får lämna Australien och kommer inte till spel i Australian Open.

ANNONS
|

Dagen innan årets första stora tennistävling ska inledas kom då slutligen beskedet. En av de största stjärnorna och förhandsfavoriten, serben Novak Djokovic, får inte delta efter att han nekats visum till Australien. Ett slutgiltigt beslut fattades av landets federala domstol söndagskvällen lokal tid.

Djokovic som själv suttit i förvar, släppte kort efteråt ett skriftligt uttalande att han är "extremt besviken" men "kommer att respektera beslutet".

"Jag är obekväm med det fokus som varit under de senaste veckorna och hoppas nu att vi kan fokusera på idrotten och turneringen som jag älskar. Jag önskar spelare, turneringen, arrangörer och supportrar allt det bästa", säger Djokovic i uttalandet.

ANNONS

Ett par timmar senare lämnade han också landet med flyg med destination Dubai. Hans pappa, Srdjan Djokovic, som varit delaktig under hela hans karriär, ifrågasatte samtidigt beslutet på Instagram.

"Försöket till lönnmord på världens bästa idrottsman är över. 50 kulor mot Novaks bröst... vi ses i Paris."

Serbiens idrottsminister har också uttryckt sitt stöd och kallat Djokovic "Serbiens stolthet" enligt lokala medier.

Kommer inte till spel

Rent praktiskt betyder beslutet att Djokovic de kommande veckorna i Melbourne inte får möjligheten att ta sin 21:a grand slam-titel, den som skulle göra att han går upp i ensam ledning när det gäller grand slam-titlar i karriären och distanserar Roger Federer och Rafael Nadal.

Arrangörerna hade tidigare under dagen meddelat spelschemat där Djokovics match mot landsmannen Miomir Kecmanovic fanns med. Om serben hade fått grönt ljus skulle hans första match ha spelats måndag kväll lokal tid i Melbourne.

I stället lämnar Djokovic Australien under söndagen och hela tennisvärlden undrar vad som händer nu?

På tennisbanan har ingen kunnat ifrågasätta serbens genialitet, utanför har det varit en helt annan sak. Medan hans främsta konkurrenter Federer och Nadal hyllats och beundrats har Djokovic varit betydligt mera kontroversiell.

Han har varit tydlig med sin tilltro till alternativmediciner och New Age-lösningar, bland annat helande vatten. I juni 2020 när tennistouren avbröts på grund av pandemin valde Djokovic själv att att anordna en turnering i Serbien som kom att bidra till smittspridningen där bland annat han själv och hustrun testades positivt för corona.

ANNONS

Många turer

Inget kan dock jämföras med den härva som nu fått sitt slut. Djokovic reste ovaccinerad till Australien men hölls kvar vid flygplatsen och flyttades sedan till ett immigrationshotell då hans visum dragits in. Ett första domstolsbeslut gav honom visumet tillbaka, och då tränade Djokovic på plats, men i fredags klev landets immigrationsminister in och annullerade visumet igen. Därefter har ministern även beskrivit Djokovic som en samhällsfara.

Efter ett överklagande stod det så klart under söndagsmorgonen, svensk tid, att regeringens besked står fast. Avgörandet fälldes av landets federala domstol.

Så medan resten av tennisvärlden gör upp om segern i Melbourne får nu Djokovic vänta till maj på nästa grand slam-chans, när Franska mästerskapen i Paris avgörs, turneringen han vunnit två gånger, senast förra året.

Frankrikes president Emmanuel Macron har dock nyligen varit tydlig med att ovaccinerade ska ha begränsade rättigheter. "Vad gäller de ovaccinerade, så vill jag verkligen jävlas med dem", har Macron nyligen sagt.

Vad det betyder för Djokovic återstår att se.

Novak Djokovic lämnade på söndagsmorgonen, lokal tid, förvaret för att åka till sina advokaters kontor, varifrån han deltog i domstolsförhandlingen via länk.
Novak Djokovic lämnade på söndagsmorgonen, lokal tid, förvaret för att åka till sina advokaters kontor, varifrån han deltog i domstolsförhandlingen via länk. Bild: James Ross/AP/TT

Fakta: Novak Djokovic

Ålder: 34 år, född 22 maj 1987

Nationalitet: Serbien

Familj: Fru och två barn

Världsranking: Nummer 1, sedan februari 2020

ATP-titlar: 86 (proffs sedan 2003)

Grand Slam-titlar: 20 (9 i Australian Open, 6 i Wimbledon, 3 i US Open och 2 i Roland-Garros)

ANNONS