Djokovic utvisas – tre dagar innan Australian Open
Djokovic utvisas – tre dagar innan Australian Open Bild: Mark Baker

Djokovic sätts på asylboende

Den australiska regeringen drar in tennisstjärnan Novak Djokovics visum för andra gången – tre dagar innan Australian Open börjar. Serben utvisas efter kontroverserna kring landets vaccinationskrav. "Australiensare har gjort många uppoffringar under pandemin", skriver premiärministern Scott Morrison i ett uttalande.

ANNONS
|

Djokovic kan också portas från Australien i tre år framöver.

Beslutet tas med hänvisning till "allmänna- och hälsointressen" och har grundats på information från spelaren själv, gränspolisen och inrikesdepartementet, skriver immigrationsministern Alex Hawke i ett uttalande under fredagskvällen lokal tid.

Frågan har varit politiskt laddad med tanke på de hårda restriktioner som gällt i landet i två års tid – och oppositionspartierna i landet har under veckan som gått krävt att regeringen tar ställning.

"Australiensare har gjort många uppoffringar under pandemin, och de förväntar sig med rätta att resultatet av dessa uppoffringar skyddas", säger premiärministern Scott Morrison i ett uttalande efter att beslutet offentliggjorts.

ANNONS

Sätts på asylboende

Stjärnans advokater väntades överklaga, precis som man gjorde första gången och senare under fredagskvällen lokal tid kallade en australisk domstol till en ny förhandling, där frågan kring Djokovics indragna visum ska prövas ännu en gång.

Domstolen som just nu prövar fallet är samma som gav Djokovic rätt i måndags.

Då fick serben tillbaka det visum som gränspolisen först drog in, eftersom man bedömde att Djokovic trots att han inte är vaccinerad hade en giltig medicinsk dispens för att få resa in i landet.

Då varnade regeringsjuristerna för att immigrationsministern Alex Hawke ändå kunde utvisa serben, som valde att stanna kvar för att delta i turneringen.

"Jag behåller fokus på det. Jag flög hit för att spela i en av de mest betydelsefulla tillställningarna vi har, framför enastående supportrar", skrev Djokovic på Instagram i måndags.

Fallet med Novak Djokovics indragna visum ska prövas i Australiens federala domstol. Tills dess att fallet är avgjort skjuts utvisningen upp – och efter att Djokovic närvarat vid ett möte med immigrationsministern på lördagen kommer han att sättas i bevakat förvar på ett asylboende, meddelar den australiska domstolen efter en extra förhandling under fredagskvällen lokal tid.

"Spelar efter egna regler"

Turerna kring världsettan i tennis och hans vaccinationsstatus har varit många. Enligt världsfyran Stefanos Tsitispas har Djokovics hantering av vaccinationskravet varit att tänja på gränserna.

ANNONS

– Han spelar definitivt efter sina egna regler och har gjort det som många spelare inte vågat, sade greken till den indiska tv-kanalen WION enligt Eurosport.

Novak Djokovic har sedan i måndags tränat i Melbourne inför turneringen, som inleds den 17 januari.

Nu verkar det som att han får fortsätta jakten på sin 21:a grand slam-titel i Franska mästerskapen i maj. Just nu delar Djokovic rekordet, 20, med Roger Federer och Rafael Nadal.

Bakgrund: Djokovic och Australian Open 2022

För att tennisstjärnorna ska få komma in i Australien och spela årets första grand slam-turnering krävs att de är dubbelvaccinerade mot covid-19, vilket Novak Djokovic inte är. Undantag medges vid medicinsk dispens och en sådan ansökte serben om, och fick.

Motiveringen var att serben nyligen testat positivt för coronaviruset, den 16 december. Enligt reglerna som Australian Open-arrangören och delstaten Victoria förhöll sig till kan man få dispens om man testat positivt de senaste sex månaderna.

Men när Djokovic anlände till Melbourne stoppades han – och fick sitt visum indraget. De federala lagarna godkände inte hans medicinska dispens.

Världsettan och hans advokater överklagade sedan beslutet. I väntan på domstolsförhandlingen bodde Djokovic på ett asylhotell.

När rätten i Melbourne tog beslut i frågan i måndags ansåg man att Djokovic hade haft rätt dokumentation med sig, och tennisstjärnan släpptes därför ut ur karantänen, återfick sitt visum och kunde fortsätta uppladdningen inför turneringen.

Men på fredagen drog den australiska regeringen in Djokovics visum för andra gången. Det innebär att han måste lämna landet och missar Australian Open.

Fakta: Novak Djokovic

Ålder: 34 år, född 22 maj 1987

Nationalitet: Serbien

Familj: Fru och två barn

Världsranking: Nummer 1, sedan februari 2020

ATP-titlar: 86 (proffs sedan 2003)

Grand Slam-titlar: 20 (9 i Australian Open, 6 i Wimbledon, 3 i US Open och 2 i Roland-Garros)

ANNONS