Efter missat slutspel för första gången på evigheter kräver Detroits veteran Niklas Kronwall, 36, bättring inför kommande säsong.
Efter missat slutspel för första gången på evigheter kräver Detroits veteran Niklas Kronwall, 36, bättring inför kommande säsong.

Detroit ska tillbaka till slutspel i nytt hem

Sämsta säsongen på 25 år. Detroits väg tillbaka till slutspel börjar i nyöppnade Little Caesars Arena.

ANNONS
|

Efter att ha missat Stanley Cup för första gången på 25 år blev vilan extra lång.

Bra för en gammal hockeykropp?

- Nej, det är inte optimalt, säger Niklas Kronwall.

- Tror snarare att man hade mått bättre av att köra längre. När man blir äldre brukar det vara bättre att hålla igång hela tiden i stället för vila.

ANNONS

Skadad 25 matcher

Detroit-backen har blivit 36 år. Han spelar med ett vänsterknä som han inte anser vara värd en operation, eftersom det skulle hålla honom borta från hockeyn för länge. 25 missade matcher på grund av skador blev det förra säsongen.

- Det är något man får leva med. Det handlar inte om att tycka synd om sig själv, säger Kronwall som bara spelade i en träningsmatch och har haft ljumskproblem och inte tränat med laget de senaste dagarna.

Med sex omgångar kvar stod det klart att Detroit missade slutspel.

- När det blev definitivt var det så klart tragiskt.

En ovan situation för en klubb som nått slutspel konstant sedan säsongen 1990/1991, med sex finaler och fyra Stanley Cup-titlar som facit.

"Man skämdes"

Kronwall är skoningslös i sin tillbakablick.

- Det som hände var oacceptabelt. Man lär sig att det är jävligt svårt att faktiskt gå till slutspel. Det är inte bara så att har man gjort det i 24 år så gör man väl det igen.

ANNONS

- Helt ärligt skämdes man.

Lagkaptenen Henrik Zetterberg vann den interna poängligan på 68 poäng – 20 fler än tvåan Gustav Nyquist.

- Att vi missar slutspel trots att ”Zäta” gjorde det han gjorde förra året finns ju inte. Det säger också mycket om resten av oss och vilken nivå vi höll. Jag var alldeles för dålig när jag väl spelade.

Lika branta läktare

Detroits rustning tillbaka mot slutspel görs i ny miljön. De har lämnat Joe Louis Arena och flyttat in i hypermoderna Little Caesar Arena.

Little Caesar ligger mitt i stan, bara fem minuter från det gamla hemmet.

- Det här är mitt i smeten. Arenan i sig, med "fan experience" och den biten, säger man ska bli det mest moderna som finns inom sport, inte bara inom hockeyn. Pistons (basketlaget) kommer också flytta in.

ANNONS

Men en sak kommer att vara sig likt.

- De har byggt så att det kommer vara lika brant som i Joe Louis. Så man har fortfarande haft hockey i tankarna när man byggt den.

- Samma vinkel och lutning, och då får man lite mer känslan när man är på isen att fansen är nästan ovanpå en. Det är den känslan man vill ha. Det kommer att bli helt fantastiskt även om ”The Joe” är ”The Joe”.

TT

Fakta: Niklas Kronwall

Född: 12 januari 1981 i Stockholm.

Längd: 183 cm.

Vikt: 88 kg.

Matcher/poäng förra säsongen: 57/13 (2+11)

Meriter: OS-silver 2014, Stanley Cup-mästare 2008, OS-guld och VM-guld 2006, VM-silver 2003, SHL-mästare 2000 och 2001.

ANNONS