GP:s hockeykrönikör Johan Rylander om att Joel Lundqvist avslutar karriären.
GP:s hockeykrönikör Johan Rylander om att Joel Lundqvist avslutar karriären. Bild: Bildbyrån/GP

Det kommer aldrig finnas en ny Joel Lundqvist i Frölunda

Jag kommer alltid att minnas hockeyspelaren Joel Lundqvist mest för en sak: De svarta ögonen – som gjorde honom till en vinnare.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Så kom då beskedet, att den sagolika karriären avslutas efter säsongen. Väntat? Ja, absolut. Joel Lundqvist vill förstås sluta innan han blir en belastning för sitt älskade Frölunda HC.

Men visst känns det i hjärtat?

För när Frölunda spelat sin sista slutspelsmatch om ett par månader, oavsett hur den slutar, så är det över.

SHL:s meste spelare, han som kallas kaptenernas kapten, kommer ha tagit sin sista tekning, svurit över sitt sista domslut, vunnit sin sista titel.

Och det är precis så jag vill minnas honom.

Som en vinnare.

Tre VM-guld, fyra SM-guld, fyra CHL-titlar … det är en lagkapten stolt som kan dra sig tillbaka till villan ute på Hönö-Klåva och tillbringa lite mer tid med familjen.

ANNONS
Bild: Johan Rylander

Minnet med Henrik och Joel Lundqvist

Ett av de allra starkaste minnena från den karriär som jag följt på nära håll är förstås när Joel tillsammans med brorsan Henrik åkte till Köln i Tyskland för att spela VM med Tre Kronor.

En galen final senare stod han och tvillingbror tillsammans med VM-pokalen i Lanxess Arena. Glada, lättade – och förstås rörda.

Jag har aldrig, varken före eller efter, sett bröderna så uppspelta, så genuint stolta – och bägge två kunde med gott samvete ha avslutat karriären där och då.

Men Joel ville mer.

Han har liksom alltid velat det.

Han har velat mer än alla andra – och visat det i gym, löptester och på fruset vatten. Han har lett vartenda lag som han spelat i och han har gjort det på ett sätt som aldrig inneburit några tveksamheter eller frågor.

Om Joel Lundqvists ögon är svarta så har du väckt vinnaren – och det är precis så som alla borde minnas honom.

Bild: Johan Rylander

Hur går Frölunda vidare?

Frågan är hur Frölunda HC går vidare? Hur kan klubben ersätta den spelare som blivit störst genom tiderna – och går under epitetet kaptenernas kapten?

Svaret är enkelt:

Det går inte.

Det kommer aldrig att finnas en större spelare i Frölunda HC i framtiden.

ANNONS

Det är därför jag vill se Joel Lundqvist i en ny roll – som sportchef eller coach i föreningen. Jag har en känsla av att den minutiöst noggranne perfektionisten kommer att lösa en sådan roll lika bra som han var på att bestämma i svensk hockey.

SHL tappar sin allra största profil, men låt honom fortsätta bestämma ... på ett annat plan.

Till sist: Ett tips till Frölunda. Gör som New York Rangers gjorde när Henrik Lundqvist tvingades lägga av på grund av ett hjärtfel.

Hissa tröjan direkt. Strunta i regeln om att en viss tid ska gå – och ta upp tröja nummer 20 i Scandinaviums tak redan till hösten.

Det är så en legendar ska hyllas.

Ni kommer väl dit?

LÄS MER:Joel Lundqvist avslutar karriären efter säsongen

LÄS MER:Joel Lundqvist karriär i bilder

LÄS MER:Mats Grauers om att Joel Lundqvist avslutar karriären

ANNONS