Det här kommer hända i Tokyo-OS

Ni kan bespara er de kommande tre veckornas tv-tid. Här kommer ett förhandsfacit på det viktigaste som kommer hända i Tokyo-OS.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|
Daniel Ståhl.
Daniel Ståhl. Bild: Christine Olsson / TT

Daniel Ståhl kastar bort sig i finalen

Daniel Ståhl gör ett jättebra kval och kastar 71 meter blankt redan i andra kastomgången. Alla, inklusive han själv, är övertygade om att finalen bara blir en munsbit på vägen till guldfesten. Men den japanska snålblåsten vill annorlunda. I svåra förhållanden, med regn och åska över Tokyo, får super-Ståhl inte ett enda kast godkänt i finalen. Simon Petersson blir i stället Sveriges ende medaljör då han kniper ett brons i sista kastet. Hans leende efteråt är lika brett som hans axlar.

Khaddi Sagnia.
Khaddi Sagnia. Bild: Christine Olsson / TT

Khaddi Sagnia blir mangafigur

Khaddi Sagnia fick sin första allvarliga skada i brytpunkten mellan Jura- och Krita-perioden och har fortsatt varit skadan sedan dess – men i Tokyo får hon till det.

ANNONS

I finalens tredje hopp flyger hon 7.02 i godkänd vind och ingen har någonsin ropat ”Oh my god” med så mycket lycka i rösten som hon när resultatet kommer upp på tavlan. I samma sekund blir hon publi... tv-favorit för den japanska befolkningen och får en mangafigur skapad efter sig.

Perseus Karlström
Perseus Karlström Bild: Anders Wiklund/TT

Perseus Karlström blir nationalklenod

I 112 procentig luftfuktighet och saharisk värme vandrar Sveriges ensammaste elitidrottare hem ett svenskt gångguld. Rubrikerna talar om en ny storhetstid för svensk gång. På trottoaren runt om i landet syns små barn svänga ryckigt på höfterna och föräldrar hörs ropa ”en fot i”.

I hemstaden Eskilstuna blir Perseus Karlström så populär att han i nästa val röstas fram till kommunalråd. Första åtgärd: obligatorisk gång på skolschemat.

Jonas Karlsson, programledare för Discoverys sändningar under OS.
Jonas Karlsson, programledare för Discoverys sändningar under OS. Bild: JOEL MARKLUND

Discoverys sändningar skapar ilska

För den som följt allsvenskan och superettan när serierna legat på Discoverys kommer det här inte som någon överraskning. Men för den breda massa som tecknar abonnemang på Discovery två minuter innan invigningen börjar kommer de stora tekniska strul som är att vänta skapa stor sommarirritation. På sociala kommer diskussionen gå varm om hur svårt det egentligen kan vara att ha kommentatorer som faktiskt hörs.

Räddningen blir som vanligt Joel Segerdahls snart mytomspunna pauseringar. Den svenska sportjournalistikens Kylian Mbappé lyckas som ende reporter på hela spelen få vandra fritt i det japanska samhället och hittar där på egen hand den ugandiske tyngdlyftaren som försvann och flydde från japanska myndigheter. Reportaget blir så spritt på Twitter att plattformen tvingas stänga Segerdahls konto på grund av överbelastning.

ANNONS
Pia Sundhage.
Pia Sundhage. Bild: RICARDO MORAES

Pia Sundhage dansar till sambatoner

Det är något visst med Pia Sundhage och OS. Jag vet inte om det är hennes folkhemslugn, det smittande smajlet eller den gråsprängda erfarenheten från en ett långt liv i fotbollens korridorer – men Brasilien imponerade stort i inledningssegern mot Kina. Det fortsätter hela vägen till ett OS-silver, och efter att Marta slaktat Jair Bolsonaros styre i ett nytt tårdrypande tal (har du inte sett det första är det ett måste) landar Sundhage och Co i Rio några dagar senare. Där bjuder vår främsta tränare på damsidan på en dans till de sambatoner som trummas fram av de tusentals som tar emot på Copacabana.

OS-ledningen kommer få klia sig i huvudet ett antal gånger under spelen.
OS-ledningen kommer få klia sig i huvudet ett antal gånger under spelen. Bild: JOEL MARKLUND

En klustersmitta skapar logistiska problem

Idrottarna i OS-byn må äta separat i vad som ser ut som fotobås, de må testas dagligen och vara strängt förbjudna att bilda några som helst kontakter med nya människor (varken köttsliga eller intellektuella). Men de första dagarna vittnar om den omöjlighet det innebär att kväsa ett virus bland tiotusentals människor.

Minst en gång under spelen kommer små klusterutbrott av positiva covid-fall leda till logistiska utmaningar för arrangören. Flytta finalen när två av deltagarna måste sitta i hotellrumskarantän? Eller avgöra finalen utan två medaljaspiranter? Den typen av övervägande lär hamna i centrum för allehanda diskussioner under spelens gång.

ANNONS
Sarah Sjöström med sina medaljer från OS i Rio.
Sarah Sjöström med sina medaljer från OS i Rio. Bild: JOEL MARKLUND

Sverige tar fyra guld

Statistikbyrån Gracenote har gjort vad de kallar en virtuell medaljliga, där man förutspått hur samtliga tävlingar ska gå baserat på tidigare resultat. Föga förvånande väntas USA toppa medaljligan överlägset, men där bakom lär striden bli jämn mellan Ryssland (eller Russian Olympic Committee som de heter), Kina, Storbritannien och Japan.

Sverige tippas enligt samma beräkningsmodell ta hem totalt 13 medaljer – varav fyra guld. Ska vi säga att den ädlaste av valörer hamnar hos Armand Duplantis, Sarah Sjöström, Perseus Karlström och Max Salminen?

Allyson Felix.
Allyson Felix. Bild: ALEKSANDRA SZMIGIEL

Allyson Felix slår medaljrekord för kvinnliga friidrottare

Efter att ha gått igenom en dramatisk förlossning – och med den börjat höja rösten för svartas rättigheter i hemlandet USA står 35-åriga Allyson Felix redan med en spiksko i historieböckerna. Tar hon en medalj i Tokyo går hon upp som den enda kvinnliga friidrottaren som tagit tio OS-medaljer.

Det skulle vara ett bevis på att såväl mödrar som socialt intresserade och engagerade idrottare kan prestera precis lika bra som sina motparter.

ANNONS