"Det ekonomiska stödet är helt avgörande"

Längtan efter barn kan vara stark. För GP berättar den tidigare fotbollsstjärnan Hanna Marklund och hockeyproffset Danijela Rundqvist om hur de bristande förutsättningarna påverkade dem till att göra valet att avsluta sina karriärer.

ANNONS
|

Hanna Marklund har både blivit utsedd till Sveriges bästa back och fått ta emot Fotbollsgalans Diamantbollen. Bakom sig har hon ett framgångsrikt spel i Sunnanå SK och Umeå IK. Med det senare laget vann hon tre SM-guld och två Uefa Women's Champions League. Åren 1997–2007 spelade hon i Sveriges landslag och nådde som bäst silver i både EM och VM. 2008 gick hon ut med beskedet att det var dags att lägga karriären på hyllan. Motivationen tröt och i samma veva blev hon gravid.

– Jag bestämde mig för att sluta, men sen gjorde jag en säsong i damallsvenskan efter att jag fått barn. Men det var inget självklart val, säger Marklund som just nu är högaktuell som expertkommentator i TV4 under fotbolls-EM.

ANNONS

– Det berodde delvis på att jag hade en anställning i Sunnanå att komma tillbaka till och ekonomisk trygghet på det sättet.

Att komma tillbaka till landslaget var dock uteslutet.

– Jag känner knappt till någon spelare som har kommit tillbaka dit efter en graviditet.

Däremot har hon sett flera exempel på kvinnor som kommit tillbaka efter föräldraledighet utomlands, inte minst i det amerikanska landslaget.

– Men där handlar det om helt andra löner. De ekonomiska förutsättningarna finns inte här för oss kvinnor. Att männen kan komma tillbaka efter att de blivit pappa beror även där på att de har en helt annan ersättning.

Hanna Marklund beskriver en besvikelse över att se så många tjejer sluta spela i så tidig ålder på grund av graviditet.

– Det är det ekonomiska stödet som är helt avgörande. Hade det funnits någon form av stöttning hade valet blivit så mycket enklare.

"Min dröm är att alla som vill ska kunna komma tillbaka"

Danijela Rundqvist har gjort över 200 landskamper och tagit OS-silver med Damkronorna. Hon har dessutom ett OS-silver från 2006 i Turin, ett OS-brons från 2002 i Salt Lake City, samt två VM-brons och tre SM-guld i bagaget – hon har med andra ord en lysande karriär bakom sig. Under 2015 bestämde hon sig för att trappa ner på träningen för att ha en chans att bli gravid.

ANNONS

– Jag harförsökt att bli gravid under många år och nu tränar jag mindre för att lyckas med det. På grund av det är min elitkarriär över, men jag har fått leva min dröm, säger hon och fortsätter:

– Jag vill att det ska bli bättre för elitkvinnor att ta en paus, men jag har gjort det bästa utefter mina förutsättningar.

I dag är hon fortsatt engagerad inom hockeyn, men numera som verksamhetschef för Djurgårdens damlag.

– I mitt arbete i Djurgården arbetar jag för att dagens damhockeyspelare ska få bättre förutsättningar. Min dröm är att de tjejer som vill tillbaka efter en graviditet ska ha alla möjligheter till att göra det.

– Jag tror på individuella lösningar och leta efter ett upplägg som kan funka för var och en av de spelare som kommer tillbaka efter uppehåll. Det handlar om uppoffringar, hur mycket tid som ska tas från barnen till lagkamraterna, därför kan man inte ställa samma krav som på alla andra.

I dagarna gick brottaren och OS-medaljören Sofia Mattsson ut med beskedet att hon är gravid i femte månaden, hon tar därmed tävlingsuppehåll på obestämd tid.

ANNONS