Marek Hamsik har drabbats av en vadskada och förväntas inte vara tillbaka förrän till den allsvenska premiären. Det är dock inte på planen han betyder mest för IFK Göteborg, skriver GP:s fotbollskrönikör Mattias Balkander.
Marek Hamsik har drabbats av en vadskada och förväntas inte vara tillbaka förrän till den allsvenska premiären. Det är dock inte på planen han betyder mest för IFK Göteborg, skriver GP:s fotbollskrönikör Mattias Balkander. Bild: MATHIAS BERGELD

Det är inte för insatser på planen vi kommer minnas Marek Hamsiks tid i IFK Göteborg

Marek Hamsiks vadskada är ett dråpslag för IFK Göteborg, men innebär ingen omedelbar kris. Slovakens betydelse för Blåvitt är större utanför planen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

På tisdagsmorgonen kom besked från Kamratgården. Nyförvärvet Marek Hamsik förväntas utebli från fotbollsträning i fyra veckor. Målet är spel mot Örebro SK i den allsvenska premiären 10 april. Dit är det tre och en halv vecka. Någon garanti att slovaken är tillbaka till matchen på Behrn Arena går inte att lämna.

LÄS MER: IFK Göteborgs besked: Så länge blir Hamsik borta

Detta är såklart dystra nyheter för alla som håller på IFK Göteborg och har sett Marek Hamsik som den kanske coolaste värvningen i klubbens historia.

Risken finns att mittfältarens avtryck i blåvit tröja inte hinner bli så stort.

ANNONS

Även om kontraktet är skrivet till 30 augusti har det tisslats om att slovaken mycket väl kan lämna Sverige redan efter det Europamästerskap som avslutas med final på Wembley 11 juli.

Debuten kan ske mot AIK 19 april

I så fall rör det sig om åtta allsvenska matcher.

Som mest.

Vill det sig mindre väl blir det färre.

Med tanke på att Marek Hamsiks nästa match för IFK Göteborg också är hans första för klubben och hans första fotbollsmatch på länge finns ytterligare saker att ta hänsyn till.

Alla fotbollsspelare – oavsett kvalitet – behöver en inkörningsperiod vid klubbyte.

Alla fotbollsspelare – oavsett kvalitet – behöver ett par matcher för att spela sig i form efter ett längre matchuppehåll.

Om vi utgår från de fyra veckors rehabilitering IFK Göteborg uppger krävs, sker Marek Hamsiks blåvita debut först i allsvenskans andra omgång mot AIK på Gamla Ullevi 19 april.

Förväntningarna på Marek Hamsik bör vara rimliga

Sannolikt som inhoppare, sannolikt mindre än en halvlek.

Ett längre inhopp är möjligt först till omgång 3 i matchen mot Degerfors på Gamla Ullevi 26 april.

Först därefter är det dags för spel från start, mot Halmstads BK på Örjans vall 2 maj.

Dock kan ingen begära att Marek Hamsik redan då ska vara i sitt bästa slag och ha lärt känna lagkompisarnas alla rörelsemönster på planen.

ANNONS

Det dröjer till matchen mot Häcken i omgång 5 den 8 maj eller Kalmar i omgång 6 den 12 maj.

Därefter kan det börja flyta på i matcherna mot Sirius på Ullevi 17 maj och borta mot Djurgården 23 maj.

Ni inser vart jag vill komma.

Det är inte nödvändigtvis på planen Marek Hamsik kommer sätta störst avtryck under sin tid i IFK Göteborg. För honom är god EM-form ännu viktigare.

Övergången av Hamsik en lyckoträff

Som förebild och måttstock för lagkamrater har han redan haft stor betydelse. Yngre IFK-spelare har fått en möjlighet att se och lära hur en världsstjärna uppträder och lever.

Som marknadskraft är han ännu viktigare.

Ett vanligt år hade IFK Göteborg förmodligen redan slagit klubbrekord i antal sålda årskort. Nu tog de sista tillgängliga säsongsbiljetterna slut i ett nafs, samtidigt som tröjor och andra produkter är högvilt i IFK-shopen.

Oavsett vad Marek Hamsik hinner åstadkomma på planen är övergången därför redan att betrakta som en lyckoträff.

LÄS MER: IFK Göteborgs supportrar lottar ut Hamsik-paket

ANNONS