Det är dags att låta barnen börja spela matcher igen

Går det att skapa protokoll för elitidrott borde det fungera även för våra ungdomar, framtiden, där många efter Gothia cups besked om att årets turnering ställs in får sina drömmar krossade igen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vissa coronabesked gör ondare än andra. Undantaget all död och allvarlig sjukdom viruset fört med sig sedan förra årsskiftet smärtar vetskapen om att unga slutar röra på sig allra mest. Jo, jag vet att familjeföretag har tvingats slå igen, att ekonomier är i gungning och att vi alla genom skattsedeln i slutändan gemensamt lär få stå för notan.

Den delen handlar om kronor och ören.

LÄS MER: Gothia cup 2021 ställs in

Ungdomsidrotten är så mycket mer.

Världens största ungdomstävling för fotboll är samtidigt världens största koncentrat av drömmar. Det vackra, det uppfostrande och det inkluderande.

ANNONS

Att detta för andra året i rad uteblir innebär att drömmar går i kras, att målbilder krossas och att minnen för livet ... ställs in i förväg.

Barn lämnar den organiserade verksamheten

Det är möjligt att det inte gick att vänta längre innan ett beslut behövde fattas och jag betvivlar inte att det har fattats på smittskyddssäkra grunder.

Det jag fasar över är den konsekvens vi nu börjar se och som forskare varnat för länge.

Barn lämnar den organiserade föreningsverksamheten eftersom substitutet – alternativ träning – inte går att likställa med varför de en gång började med innebandy, basket, handboll eller fotboll.

Det är inte lika skoj.

Barn rör sig mindre, sitter mer still och mår därmed sämre. Både på kort och lång sikt. Det måste vi hjälpas åt att motverka.

LÄS MER: Partille cup 2021 ställs in: ”Känns tomt”

Översatt till föreningsekonomi får det stora konsekvenser, i det aktuella fallet för BK Häcken, men totalt sett för den ideella idrotten, för de som driver.

Hur länge är det rimligt att stanna kvar vid något som knappt existerar?

Här finns en tydlig obalans

Vilka alternativa drivkrafter måste till för att ledare och ungdomar ska orka vidare?

Den senaste tiden har besked om att den organiserade serieverksamheten för ungdomsidrott skjuts på framtiden kommit på löpande band.

ANNONS

Samtidigt pågår elitidrott tack vare noggrant framtagna smittskyddsprotokoll.

Här finns en obalans.

Vad är det som hindrar specialidrottsförbundet att i samråd med Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet att ta fram något liknande även utanför det professionella?

Så att våra barn kan få ägna sig åt det roligaste de vet.

De vill ju inget hellre än att spela matcher och vara med kompisar.

Jag vill undvika att vara alarmistisk. Det här handlar inte om Gothia cup. Det här handlar om våra barns framtid och deras drömmar.

LÄS MER: Dennis Anderssons uppmaning till Stefan Löfven: ”Rädda våra barns hälsa”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS