Hammarbys Rômulo spökade och gjorde två av målen när Djurgården besegrades i derbyt.

Derbyspöket förföljer Djurgården

|

Stockholmsderbyn i fotboll sägs följa vissa regler.

En är att de lever sina egna liv skilda från tabellpositioner och formkurvor, en annan att de försenas av pyroteknisk rök – den här gången 25 minuter efter komplikationer med brandlarmet på Tele2 arena.

På senare år har en föreskrift tillkommit: Djurgården kan inte vinna.

Sedan hösten 2011 har Blåränderna inte vunnit mot AIK eller Hammarby – och det verkar kvitta vilka förutsättningarna är.

Den här gången vann Hammarby med 3–1 trots att laget saknade skadade Jiloan Hamad och Johan Persson, avstängda duon Richard Magyar och Arnór Smárason samt hade tränaren Jakob Michelsen på läktaren efter att han fått lämna bänken mot Jönköpings Södra.

Rômulo, som gjorde tre mål på Djurgården i höstas, blev hjälte igen – den här gången efter två fullträffar.

- Jag älskar derbyn. Det är fantastiskt att spela och det känns speciellt att göra mål, sade brasilianaren.

Djurgårdskaptenen Kim Källström grämde sig över ännu en derbyförlust.

- Det svider. För oss spelare, för ledarna och för supportrarna. När man spelar i en Stockholmsklubb är det viktiga matcher. Men det kommer två till, sade han.

Djurgården vassast

Djurgården var vassare från start och efter en halvtimme bestämde sig Källström för att öka trycket mot Hammarbymålet.

Den förre landslagsmittfältaren noterade att Othman El Kabir satte av i en diagonallöpning från sin vänsterkant, djupledsbollen var perfekt och lobben över målvakten Ögmundur Kristinsson gick mot mål.

Att Hammarbys högerback Birkir Már Sævarsson rensade på mållinjen fördröjde bara utdelningen.

Minuten senare tog Gustav Engvall plats mellan Hammarbyförsvararna och när Magnus Eriksson hittade rätt med inlägget kunde Bristol City-lånet nicka in 1-0, U21-landslagsmannens sjätte mål för säsongen.

- Vi spelar ut dem i första halvlek. Sedan fallerar vi. Jag tror inte på spöken men det är jobbigt att förlora derbyn, sade Engvall.

Rômulo slog till

Derbyspöket grep tag i händelserna när matchklockan började närma sig timmen och Kristinsson skickade i väg en utspark. Ett passivt Djurgårdsförsvar tittade på när Rômulo rann igenom och satte 1–1 via Andreas Isakssons högra stolpe.

Matchen bytte skepnad och Hammarby började skapa chanser.

I den 83:e minuten fick Rômulo gott om tid att sikta och 2–1-bollen satt invid samma stolpe som kvitteringsmålet.

- Jag tror alltid att vi ska vinna, inte bara i den här matchen. Jag har bara positiva tankar, sade anfallaren om det dåliga utgångsläget inför andra halvlek.

Pa Dibba punkterade matchen på tilläggstid och Djurgården får fortsätta att längta efter en derbyseger.

- Är man inte tillräckligt motiverad för att gå in i andra halvlek när man leder med 1–0 i ett derby så… Jag menar att man ska vara beredd på blodvite och på att bryta benen. Jag vill be om ursäkt för vår insats, sade Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel.

Fakta: Djurgårdens derbysvit utan seger

Senast Djurgården vann ett allsvenskt derby mot någon av sina klassiska Stockholmsrivaler var den 19 september 2011. Då besegrades AIK med 1–0 på Råsunda.

Derbyna sedan dess:

2012: AIK–Djurgården 1–1, Djurgården-AIK 0–3.

2013: AIK–Djurgården 1–1, Djurgården-AIK 2–2.

2014: Djurgården-AIK 2–3, AIK-Djurgården 1–1.

2015: Hammarby-Djurgården 2–1, Djurgården-AIK 2–2, AIK-Djurgården 1–0, Djurgården-Hammarby 2–2.

2016: Djurgården-Hammarby 1–3, AIK-Djurgården 2–0, Djurgården-AIK 0–3, Hammarby-Djurgården 4–2.

2017: Djurgården-AIK 0–1, Hammarby-Djurgården 3–1.

Fotnot: Djurgården vann båda derbymatcherna mot Brommapojkarna 2014.