De väljs in i Idrottens Hall of Fame

Idrottens Hall of Fame i Göteborg har valt in åtta nya medlemmar. Bland de nya namnen sticker bland annat OS- och SM-guldvinnande hockeylegendaren Daniel Alfredsson ut.

ANNONS
|

Vad har Patrik Sjöberg, Ulrika Knape Lindberg och Ingemar "Ingo" Johansson gemensamt? Jo: de är bara några av de Göteborgsanknutna idrottare som genom sina gärningar förärats en plats i stadens egna "Hall of Fame".

– Vi har ju haft fantastiska idrottsmän och idrottskvinnor på plats de här åren. Vi har upplevt att de verkligen känner sig hedrade och att de tyckt det var väldigt roligt, säger Kristina Engberg, ordförande i Idrottsmuseet i Göteborg.

Engberg ingår i den jury som nu valt in åtta nya namn i Hall of Fame. Både (före detta) aktiva idrottare och ledare väljs ut – och i år finns bland annat Daniel Alfredsson (ishockey), Petra Ericsson (bågskytte) och Robert Kronberg (friidrott) med.

ANNONS

På ledarsidan återfinns namn som Bettan Andersson (brottning) och Stefan Albrechtson (handboll).

"Vore jätteroligt om han kunde vara med"

För att väljas in i Hall of Fame måste personen ha varit infödd göteborgare alternativt varit verksam i staden i minst fem år.

– Sedan förändras ju världen och i framtiden kanske vi inte kommer kräva att det gått fem år till exempel. När det gäller ledare har vi ju redan släppt på den regeln. Vissa ledare är ju ledare resten av livet, säger Kristina Engberg.

Samtliga utvalda (se faktaruta) kommer att uppmärksammas under en ceremoni på Liseberg, den 22 september i höst. Frågan är om även en sådan som Daniel Alfredsson kan lockas hem ända från Kanada för att delta ...

– Det vet vi ju inte, men det hoppas vi ju. Naturligtvis kommer vi att jobba för det. Det vore ju jätteroligt om han kunde vara med, säger Kristina Engberg, ordförande på Idrottsmuseet.

Här är samtliga invalda i Idrottens Hall of Fame i Göteborg 2019

Idrottare:

Daniel Alfredsson, ishockey

Kent Andersson, motorcykel

Petra Ericsson, bågskytte

Anders Hellgård, innebandy

Robert Kronberg, friidrott

Ledare:

Stefan Albrechtson handboll

Bettan Andersson, boxning

Alvar Berglund, brottning

ANNONS