Därför valde Zoe Bäckstedt bort Sverige

Zoe Bäckstedt ses som en av världens största talanger. 18-åringen har valt bort att tävla för pappa Magnus Sverige.
– Det brittiska förbundet kan stötta mig på ett sätt det svenska inte har resurser att kunna göra, säger hon till Expressen.

ANNONS
|

Magnus Bäckstedt, 47, är en av Sveriges störta cyklister. Han vann Paris-Roubaix 2004 och är fortfarande ensam svensk att ha vunnit en av cykelsportens fem monument. Han blev dessutom 1998 förste svensk att vinna en etapp i Tour de France.

Hans två döttrar, Elynor och Zoe, är båda stora talanger inom sporten – men ingen av dem tävlar för Sverige.

Både Elynor, 20, och Zoe, 18, har valt att tävla för mamma Megan Hughes – även hon tidigare proffscyklist – Storbritannien.

Elynor Bäckstedt tävlar för storlaget Trek-Segafredo på världstouren och 2017 vann hon guld på ungdoms-OS.

Lillasyster Zoe ses som en av de största talangerna inom cykelsporten och vann dubbla JVM-guld i Australien i september. Tempoloppet vann hon med förkrossande marginal, en och en halv minut före tvåan. Från årsskiftet kommer 18-åringen tävla som proffs med World tour-stallet EF Education.

ANNONS

Zoe Bäckstedt berättar nu för Expressen om valet att tävla för Storbritannien i stället för Sverige.

Därför stannade hon i Storbritannien

Hon säger att hon tidigare haft diskussioner med det svenska cykelförbundet om att börja tävla för pappans nation. Diskussionerna ska ha inletts för att Zoe Bäckstedt ville tävla i flera discipliner inom cykelsporten, både cykelcross och landsvägscykling.

– Det handlade i grund om att jag inte kunde tävla i alla discipliner jag ville i Storbritannien, men Sverige skulle ge mig frihet att tävla i vilken disciplin som helst. Där och då var den friheten väldigt viktig för mig, det var det jag ville åt, säger hon till Expressen.

Det blev dock aldrig något tävlande för Sverige – det brittiska förbundet tänkte i stället om.

– Så jag hade en tanke på att byta och tävla för Sverige, men sen lät Storbritannien mig ha den friheten och då kändes det smartare att stanna med dem. Det brittiska cykelförbundet kan stötta mig på ett sätt det svenska inte har resurser att kunna göra, säger hon.

LÄS MER:Zoe Bäckstedts historiska VM-kross

LÄS MER:Julia Borgström efter succén i Tour de France: ”Full av glädje”

LÄS MER:Så ska svensk cykel nå Tour de France igen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS