Ciaran Long i Storbritannien och Oliver Larsen, till vardags i Oskarshamn, bjuder upp till dans i ishockey-VM. Bild: Roman Koksarov/AP/TT

Dansk seger efter poängtapp

Danmark tappade en dyrbar poäng i slutspelsjakten i Sveriges grupp i ishockey-VM. Det blev visserligen seger över Storbritannien – men först efter förlängning, 3–2. Malmöbacken Markus Lauridsen avgjorde i numerärt överläge.

Segern innebär att Danmark kliver upp på fjärde plats, den sista kvartsfinalplatsen, i gruppen med fem inspelade poäng.

Danmark skrällvann över Tre Kronor i VM-premiären med 4–3 och förlorade sedan mot Schweiz med 0–1 efter att ha skjutit rekordlåga fyra skott på mål.

Mot Storbritannien krävdes seger för att hålla ordentligt liv i slutspelsjakten. Så blev det, men bara en tvåpoängare.

Efter ett tidigt brittiskt ledningsmål vände Danmark till 2–1 i första perioden genom Julian Jakobsen och svenskdödaren Nicklas Jensen, hattrick i den matchen, i numerärt överläge.

Men med knappt fyra minuter kvar av tredje perioden kvitterade Mike Hammond och fixade britternas första poäng i VM.

Danmark åkte dessutom på en otäck och blodig skada på stjärnforwarden Mikkel Bødker strax före britternas kvittering. Han fick ett skott på örat av lagkamraten och backen Phillip Bruggisser. Bødker skrinnade snabbt ut i omklädningsrummet och kom inte tillbaka i spel.

Danmark fick två numerära överlägen i förlängningen och Lauridsen sköt segermålet i det andra. Nicklas Jensen var inblandad i alla tre målen och noterade ett mål och två assist. Jokeritforwarden är nu uppe i sju poäng (4+3).

I den andra gruppen åkte skrällaget Kazakstan, utan avstängde Viktor Svedberg, på första förlusten efter två raka straffvinster. USA vann med 3–0 sedan Jack Drury, en av Växjös guldhjältar, avslutat målskyttet.